Најважнији човекови сусрети у животу су сусрети с децом

0
деца
Фото: Радослав Вељовић

Јануш Корчак је био пољски педијатар, педагог и писац. Када је Хитлерова војска ушла у Пољску и окупирала Варшаву, Корчак је остао са својим штићеницима у Дому сирочади. 1940. године Немци су га ухапсили. Неколико месеци је провео у затвору, одакле су га откупили његови бивши штићеници. Светски познат писац, Корчак је имао могућности да напусти Пољску. Али, вратио се у „Дом сирочади“, који се сада налазио на територији Варшавског гета.

Много људи је покушало наговорити Корчака да напусти гето, знајући да му је окупацијска власт дозволила да улази и излази из њега слободно. Корчак је то одбио. Петог августа 1942. децу из Дома сирочади послали су у концентрациони логор Треблинку. Неколико дана касније Корчак је заједно са својом децом ушао у гасну комору.

На месту смрти Корчака у Треблиници налази се велики камен. На камену је кратко написано:
„Јануш Корчак и деца.“

Ово је његових 10 заповести

1. Не очекуј да твоје дете буде као ти или онакво какво би ти желио да буде. Помози му да постане свој човек, а не твоја копија.
2. Не тражи од детета да ти плати за све што си за њега учинио. Дао си му живот; како ти се може захвалити? Он ће дати живот другоме, други трећем… то је закон неповратне захвалности.
3. Не свети се детету за увреде које су те снашле, да у старости не би јео горак хлеб. Јер што си посејао то ће и никнути.
4. Не потцењуј његове проблеме. Свакоме је дат живот у складу са снагом коју има и буди сигуран да њему није лакше него теби, а може бити да му је и теже, јер нема искуства.
5. Не понижавај га!
6. Не заборави да су најважнији човекови сусрети у животу – сусрети с децом. Обраћај више пажње на њих – ми никада не можемо знати кога срећемо у свом детету.
7. Не мучи себе ако не можеш нешто учинити за своје дете. Сети се, детету је увек недовољно ако није учињено све.
8. Дете није тиранин који влада читавим твојим животом, и није само плод од крви и меса. Оно је та драгоцена чаша коју ти је Живот дао, да је чуваш и развијаш у њој стваралачки пламен. У тој ослобођеној, распламсалој љубави мајке и оца расте, не „наше“, не „моје“ дете, већ душа која нам је поверена на чување.
9. Научи волети туђе дете. Никада не чини туђем детету оно што не желиш да чине твом.
10. Воли своје дете увек – и када је неталентовано, несрећно, одрасло. Разговарај с њим – радуј се, јер дете је празник, докле год је с тобом.

Извор: Читај књигу