Прокупље вечни град – из угла Вука Суботића

prokuplje
Foto: Prokuplje večni grad, Instagram

Прокупчани, али и сви они који се са сетом и осмехом осврћу на прошла времена радо прате један диван Инстрагам налог – Прокупље вечни град. Иза овог звучног имена крију се величанствене слике града, углавном из претходног века. Топличанка је разговарала са Вуком Суботићем, Прокупчанином који са пуно љубави и локал патриотског осећања води ову страницу.

Како си дошао на идеју да покренеш страницу? Када си је покренуо? Какав је одзив?

Пре свега поздрав свима. Страница је покренута пре мало више од годину дана, а идеја се нешто дуже крчкала. Још док сам становао у Прокупљу,у мом крају, Гарићу, смо имали наш локални интернет, пре овог глобално доступног преко АДСЛ-а и кабла. Неколико ентузијаста, мојих комшија, покренуло је LAN Мрежу Гарић-city, где сам први пут имао прилику да преузмем фотографије старог нам Прокупља. Године су пролазиле, ја мењао рачунаре, али те старе фотографије су увек ишле са мном, док се галерија попуњавала.

prokuplje
Foto: Prokuplje večni grad, Instagram

На интернету сам проналазио старе фотографије неких других градова, и дошао сам на идеју да фотографије које су дуго чекале светлост дана и чамиле у мом рачунару, буду подељене са свима, и сада па надаље ће представљати богатство које припада свима. Одзив је добар, с обзиром на то да је ипак страница локалног карактера. На почетку је било теже, јер живимо у ери лажжних профила, где људи шпијунирају своје партнере, колеге и пријатеље па нису сви одмах схватили веродостојност странице Прокупље вечни град, али то се полако али сигурно мења.

Шта мислиш, због чега људи воле да се бар накратко преселе у топличку прошлост?

Сматрам да је људима интересантно да се понекад врате у прошлост подсећајући се на нека срећнија времена која можда и то нису била, али се памте само лепе ствари. Сваког старе фотке подсећају на нешто, неког на детињство и безбрижност, неког на прве љубави, неког на пријатеље којих више нема. Покушавао сам неколико пута да мало раздрмам своје пратиоце, дајући им лажне описе фотографија. Некад у томе успем некад не, али свакако лепо је да сви знају како нам је град некада изгледао.

Зашто је Прокупље вечни град?

Можда то Прокупље заправо и јесте, од Hammeuma, Урћупа, Прокупља и ко зна чега пре тога, овај град пише историју. Једна од најстаријих цркава у Србији налази се у нашем граду, стари град на Хисару, ископине у порти говоре нам да наш град шибали ветрови са различитих страна, али да је ипак остао свој. Генерације пролазе, Топлица И даље тече. Мени је то јасна асоцијација на вечност или можда не 🙂

Шта је то у прокупачкој историји што је занемарено данас и вреди га чешће помињати?

Заправо се предходни одговор може рачунати као одговор и на ово питање. Увек сам био заљубљеник у историју, а поред тога завршио сам Туризмологију на Географском факултету, па се некако увек трудим да избалансирам те две науке, које једна без друге не могу. Ртаста епигенија Топлице је веома ретка појава, која је поред Грзе код Параћина једина у нашој земљи, а има их још само неколико у Европи. Једна од најстаријих цркава у Србији је наша Црква Светог Прокопија, а толико је стара да су је људи посећивали још пре распада хришћанске цркве на православну и католичку, 1054. године. Стари град на Хисару који се обнавља није довољно развијен, али отварањем летње позорнице ће се и то променити.

prokuplje
Foto: Prokuplje večni grad, Instagram

Која ти је омиљена објављена фотографија на страници?

Е то је већ тешко питање, просто су ми све фотографије драге, издваја се неколико које су ми посебне, а то су фотографије са краја 60-их или почетка 70-их. Када је Прокупље доживело прави бум, имало прелеп парк, центар града…

Да ли си размишљао о томе да направиш изложбу ових фотографија или је дигитална форма довољна за сада?

Изложба ми за сада није у плану, дигитална форма ће и даље бити оно примарно, али ко зна, можда за коју годину и направим изложбу најлајкованијих фотографија у нашој галерији.