Иако ово јело поистовећујемо са америчком брзом храном, пљескавица води порекло још из 4.века када је римски кувар уситњено месо помешао са боровим иглицама и додао мало белог вина, соли и бибера. За пљескавице које вам Топличанка данас доноси потребно је 3 дана, али верујте да вреди сваки минут чекања…
Састојци
- 700 гр млевеног јунећег врата
- 300 гр млевеног свињског меса од бута
- 1 главица црног лука
- 1 чашица ракије шљивовице
- Со
- Бибер
- 1 веза першуна
- 2 шаке измрвљеног леда
- ½ шољице зејтиновог уља
Припрема
Првог дана умесите свињско и јунеће месо, посолите и побиберите по укусу. Потрудите се да месо месите барем 5 минута. Затим чинију са месом залите зејтиновим уљем и одложите у фрижидер.
Следећег дана месо премесите са добро уситњеним црним луком, ракијом и измрвљеним ледом (најбоље састругати из замрзивача). Месо месити најмање 5 минута.
Трећег дана, пред само роштиљање, месо премесити још једном заједно са ситно насецканим першуном, затим наквасити руке и обликовати лоптице (око 200 грама), поставити на послужавник и одложити у фрижидер на 2 сата.
Од овако припремљеног меса обликовати пљескавице, око 2 центиметара дебљине и ставити на роштиљ. Пљескавице окретати, тек када се саме одвоје од решетке.
Послуживање
Пљескавице положити на изрезане колутове лука и по жељи посути туцаном љутом паприком и сезонском салатом.
Топличанка вам жели пријатан оброк.
Погледајте шта још Топличанка кува.
Топличанка је душа од жене.