Мика Алас у Београду

0
мика-алас
Фото: Balkan Roads

Сваке суботе од 17h на београдском Тргу републике (код Кнежевог споменика), у самом центру града, чека вас једна знаменита личност српске историје и науке, да са вама поразговара о свом животу и времену у ком је живела. То је Мика Алас, главом и брадом, пером и пецарошким штапом, а ово није научна фантастика.

Три живота Мике Аласа

Living history туре су права прилика да на потпуно необичан начин чујете и доживите историју. Михаило Јауковић, историчар, кустос и туристички водич, сваке суботе у 17h уживљава се у лик свог имењака Мике Петровића Аласа, и води посетиоце у потпуно необичну шетњу Београдом. Током ове костимиране туре, у првом лицу прича о Мики Аласу и његовим многобројним доживљајима, упознајући на јединствен начин све радозналце са животом и радом једне од најзанимљивијих личности из света науке на овим просторима. Ово је идеална прилика да се упознају историјске околности у којима је он живео и постављао темеље студија математике у Београду, али и за упознавање и оне друге његове стране живота, аласке и боемске.

Кроз готово двочасовну шетњу, на овој оригиналној пешачкој тури сазнајемо како је Мика добио чувени надимак Алас, са ким се дружио, где је путовао и којим морима и океанима је пловио. Сазнајте зашто је од многобројних признања које је стекао у животу, највише ценио своју диплому рибарског мајстора. Михаило све посетиоце враћа у време боемског начина живота и бенда „Суз“, у ком је његов имењак свирао виолину, откривајући нам и многе мало познате кафанске приче.

Овај својеврсни перформанс у центру Београда идеална је прилика да чујете бројне занимљиве епизоде и анегдоте из живота чувеног научника које већини сигурно нису познате, а чак ће и добри познаваоци Аласовог лика и дела чути нешто што до сада нису знали. Наш водич Михаило увек има да исприча анегдоту више, јер, на крају крајева, ко је бољи познавалац Микиног живота и времена од Мике лично?!

Шетња са Миком

мика-алас
Фото: Balkan Roads

Ова living history тура је више од обичне шетње, то је необично занимљив час из историје, али и пријатно и непосредно ћаскање са научником. Прича о Михаилу Петровићу Аласу не укључује само биографске елементе из живота славног научника – то је пре свега биографија једног времена, у којем је Алас живео и стварао. У питању је друга половина 19. века и готово читава прва половина двадесетог, до Микине смрти. То је златно доба српске историје, време владавине краља Петра Првог, када су малом Србијом ходали велики људи, међу њима и скромни Мика Алас, професор Београдског универзитета, светски путник и велики рибар. Михаило Петровић Алас рецитује вам и песму коју му је посветио његов велики пријатељ, научник Милутин Миланковић, и говори о овом пријатељству које је трајало до краја живота.

Зачетник теоријске математике у Срба и отац српске криптографије, иако на неки начин најскрајнутији од свих наших научника,  произвео је многе успешне математичаре у својој математичкој школи, а сви докторати и научни радови из ове области брањени су под његовим менторством. Детаљније о томе можете сазнати лично од Мике, који ће вам открити ко му је био први ученик и причати о почецима математичке школе у Срба. Док са вама хода београдским улицама, пролази крај познатих београдских зграда, здања и кафана и говори вам о њиховој архитектури, као и значају који су имале у његовом животу, али и животу свога времена. Између осталог, занимљиве приче испричаће вам испред Капетан Мишиног здања, Саборне цркве и кафане Знак питања, као и своје родне куће на Косанчићевом венцу број 22.

Поред тога што је својој отаџбини служио пером, Алас јој је служио и пушком. Стога се у улици 1.300 каплара упознајемо и са мало познатим ликом Михаила као великог ратника. Био је на услузи отаџбини и 1912, и 1913, 1914, али и 1941, када поново узима пушку, са навршених преко 70 година.

Тура „Мика Алас“

Са Миком Аласом можете се састати сваке суботе од 17h до краја октобра и питати га лично све што вас занима о његовом животу и времену у којем је живео и стварао. Туре ће бити организоване и у новембру и децембру.  Почетак шетње је на Тргу републике, а са славним научником и великим боемом и хуманистом растајете се, симболично, на Савском пристаништу, омиљеној локацији страственог рибара.

Организатор ове заиста посебне пешачке туре је Balkan Roads, а уколико желите да будете њен део, можете се пријавити  путем линка на сајту организатора. Уживајте у шетњи са Миком Аласом, вашем водичу кроз Београд!

Поред бројних пешачких тура које Михаило Јауковић организује за стране туристе, можете му се придружити на још две оригиналне и поучне шетње кроз Београд: Хабзбурзи у Београду и Трећи рајх у Београду.