Јабука племенита – Искуством до знања

0
jabuka
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Светски дан јабука 21. октобар био је повод да се у ОШ „Милић Ракић Мирко“ у Бајчинцу организује тематски дан посвећен јабуци.

Искуствено учење доприноси функционалном знању

Дан посвећен јабуци  већ четврту годину заредом са својим ученицима обележава учитељица Јелена Ђорђевић, сваке године на другачији начин.

-Циљ обележавања овог датума био је информисање ученика са занимљивостима о јабуци, истицање важности воћа у исхрани, развијање здравих навика, маштовитост, подстицање деце на креативност, богаћење речника и развијање спретности код ученика у играма са јабуком.
У току целог дана, јабука је била предмет нашег интересовања кроз часове српског језика, математике, ликовне кулуре. – рекла је учитељица Ђорђевић

Јабука на часу српског језика

јабука
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

На часу српског језика – Избор из поезије Љубивоја Ршумовића, ученици су читали и изражајно рецитовали песме. Једна од песама којој је данас посвећена већа пажња била је ,,Ако желиш мишице“ у којој песник саветује децу да треба да једу воће да би били снажни, здрави, мање се разбољевали – отпорни на разне болести,  и указује на важност воћа у исхрани. На истом часу ученици су  вежбали и поделу речи на слогове на крају реда, на песмама о воћу.

Ако желиш на све бити имун

једи ил’ исцеди жути лимун.

И уопште ко год нешто хоће

Мора јести и волети воће.

На часу математике, ликовном

На часу математике ученици су решавали текстуалне задатке са краљицом воћа – једначине са  јабукама, као и бројчане задатке са јабукама. На ЧОС-у који се надовезао на час Ликовне културе, након краћег информисања ученика о пореклу, врстама јабука и њеном значају у исхрани, ученици су упознати са занимљивостима о јабуци и народним обичајима у Србији везаним за јабуку, коју с правом називају краљицом воћа.

Јабука као посластица

јабука
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

– А онда смо одлучили да направимо здраву посластицу на наш начин. Јабуке смо опрали, издубили, напунили медом и орасима и открили – научили шта све може оплеменити јабуку на здрав начин. Разговарали смо о шећеру и меду и предност дали меду, оправдано. Дали смо предност орашастим плодовима – орасима, лешницима у односу на чоколаду, еурокрем. Ученици су уживали у раду, јер су  све сами радили, док сам ја надгледала и пратила шта раде.  Печене  пуњене јабуке, тзв. туфахије  ученици су украсили шлагом. Ученици су научили шта је све потребно да би направили једну здраву посластицу. Лепо смо се почастили и искуствено учење је у потпуности допринело функционалном знању.

јабука
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архивајабука

– Сутрадан ће на часу  Физичког васпитања  показати колико су спретни у играма с јабуком на терену спретности  на коме ученици активно проводе време и у поподневним часовима уживајући у различитим играма.

јабука
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива