ТРЕНИНГ НАКОН ПРЕЛЕЖАНЕ КОРОНЕ

0
тренинг-корона
Фото: Јелена Красић, Старс фит

Док из дана у дан слушамо, читамо, разговарамо о томе како пандемија корона вируса не јењава – свима полако постаје јасно да се мора пронаћи начин како да живот и даље тече колико – толико нормално.

Тренирање, дружење на отвореном и мере предострожности могу (и морају) заједно. Ако сте међу онима који су прележали корона вирус, а и даље бринете како и шта даље, поготово кад је у питању физичка активност, Топличанка вам доноси искуство фитнес тренера Јелене Красић.

Повратак на тренинг након прележане короне

Прије свега што ћу написати желим да вам кажем, моји симптоми су били „блажи“. Ужасна малаксалост која ме је приковала за кревет, болови у тијелу од којим сам мислила да ми се кости ломе а мишићи цијепају, главобоља због које сам очи држала затворене, дезоријентисаност и губитак чула мириса и укуса. Одлазак у тоалет је био осјећај као да сам трчала маратон. Температуре и упале плућа без!

Први тренинг, боље рећи покушај тренинга, био је након двије ипо недеље лежања, евентуалне шетње по стану и пењања уз и низ степенице. Већ при загријавању сам осјетила јаку слабост у цијелом тијелу, али била сам у фазону „па мора тако, након вируса“! Али не. Тај осјећај је нешто што дефинитивно нисам никада осјетила. Губитак даха и притисак у глави су били наглашени. Замарала сам се при сваком покрету или подизању ногу и руку.

Дођох до прве вјежбе, чучањ без оптерећења. Чула сам неких 8 пута и толико. Као да ме воз прегазио, али буквално. Покушала али нисам успјела, неки искорак и склек али је било немогуће. Наравно, наредни дан је био бољи и све боље. Али дефинитивно губитак снаге и осјећај немоћи при сваком новом покрету је био јако наглашен. Упалу мишића коју сам имала неких недељу дана ћу памтити до краја живота.

Данас, 6 недеља након свега могу да кажем да сам спремна да тренирам нормално и да се све поприлично вратило на старо, сем чула мириса.
Наравно, ово је моје искуство које сам имала потребу поделити са свима вама који сте прележали #Covid_19 и који желите да се вратите тренингу. Само позитивно (уз брдо витамина наравно) јер потреба, воља и жеља побеђују све, па и вирус.

ВАШЕ ТИЈЕЛО НАША БРИГА

Пише: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Koнтакт: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.