Пет најромантичнијих градова Европе

0
париз-ајфелова-кула-романтика
Фото: Unsplash.com

Многи од нас од детињства маштају о браку какав имају мама и тата. Адолесценти гледају романтичне комедије и поистовећују се са главним улогама. Одраслима увек фали мало времена које ће провести само са партнером, уживајући у чарима љубави. Тако нешто је изводљиво на путовањима, а препорука за заљубљене парове су пет најромантичнијих градова Европе.

У наставку текста открићемо вам тајне градова које можете посетити са својим партнером и који ће можда пробудити ону успавану искру између вас.

Париз – пољубац испред Ајфелове куле

Први је од пет најромантичнијих градова Европе по нашем избору, а први и по укусима огромне већине људи који су га посетили. Париз – град који је одувек био инспирација за уметнике и романтике. Добио је надимак „град светлости“ због великог броја интелектуалаца који су га насељавали. Престоница Француске је синоним за љубав, шетње заљубљених парова поред Сене, осмехе који се протежу Јелисејским пољима и пољупце испред Ајфелове куле. Ако сте гледали Амелију Пулен или слушали Заз, по доласку у Париз најпре ћете посетити боемску четврт Монмартр. Док се пењете степеницама до базилике Сакре Кер, позирате сликарима у калдрмисаним улицама или купујете карту за кабаре Мулен Руж, знаћете да сте свом пару пробудили, можда заборављене, лептириће у стомаку.

Одведите вољену особу до „Зида љубави“, скривеног на тргу Жан Рикту, на коме је 311 пута на 250 различитих језика написано „Волим те“. Крстарите Сеном или се само прошетајте њеним обалама. Прелазите магичне мостове, а никако немојте заобићи Мост уметности и Мост Александра III.

Тајни рај за све уметничке душе је башта Музеја романтичног живота, а оно што нико не може заобићи су главне атракције града: музеј Лувр, палата Инвалиди, авенија Јелисејска поља и Ајфелова кула. Не морате трошити много новца са скупе поклоне у брендираним Диоровим или Шанеловим радњама, довољно је само да прошетате улицама овог нестварног града и срца ће вам поново куцати јако као првог дана.

Венеција – чаробна вожња гондолама

венеција-гондола
Фото: Unsplash.com

Венеција је дефинитивно, у изузетно јакој конкуренцији, најромантичнији град Италије и сасвим сигурно, један од пет најромантичнијих градова Европе. Изграђена на 118 острва, испресецана је каналима изнад којих се надвијају романични мостови.

Ако сте замислили да баш овде запросите девојку, можете то учинити испред Риалто моста или Моста уздаха. За оне са мало дубљим џепом, идеална локација за овај чин је вожња гондолом. Ништа мање чаробно место је и чувена бела базилика Санта Мариа дела Салуте, свима позната из песме Лазе Костића или Базилика Светог Марка, која се „наслања“ на Дуждеву палату. За оне који су авантуристичког духа и воле висину, могу се попети на Кампанил, торањ на главном градском тргу, Тргу Светог Марка. Иначе овај трг је, по локалној номенклатури, једини у целој Венецији који носи ту титулу (Piazza) док су сви остали поља (campi). Ако је за њега Наполеон рекао да је „најлепши салон Европе“, знаћете да није погрешио.

Понекад је довољно романтично купити уличну храну на пијаци или пицу дебелог теста код моста Риалто, па се упутити ка четврти Дорсодуро. Освежите се сладоледом (gelato) и линијским бродом обиђите острва Мурано и Бурано. Чипка, необичне креације од стакла и шарене фасаде ова два острва, учиниће вашу посету Венецији још инспиративнијом за љубав. Не заборавите да направите фотографије које ће красити ваше заједничке албуме.

Рим – вечна љубав у вечном граду

рим-романса-трг
Фото: Unsplash.com

Екстремно је тешко препоручити пет градова у којима ћете проводити најромантичније тренутке са вољеном особом. Нисмо желели да једна држава заузима два места, али Италија је симбол шарма и љубави. Свима су познате заводничке приче њених становника. Међутим, када сте са својим паром, нећете бити у искушењу да се одупирете њиховом завођењу. Завешће вас прелепи градови, а један од најлепших је свакако Рим.

Као туриста похитаћете у Базилику Светог Петра, у Колосеум или на Фонтану ди Треви, али када сте са својом вољеном особом и желите мало више приватности, требало би да избегавате места са толиком фреквенцијом људи. У Риму постоје мање популарна, а чаробна места за љубавне парове.

Вечерајте у четврти Трастевере уз чашу вина, прошетајте Баштом наранџи (Giardino Degli Aranci), провирите заједно кроз кључаоницу малтешких витезова, уживајте у цвећу Виле Боргезе или Пинћио башта и грлите се уживајући у погледу са Ђаниколо брда. Верујте, Рим није само сваки камен испуњен историјом, Рим је чиста љубав. Вечна. Баш као и он.

Колмар –  романтична шетња кроз бајку

колмар
Фото: Unsplash.com

Можда никада нисте чули за мали град Колмар, у француској покрајини Алзас. Међутим, сигурно сте чули за његовог старијег брата, подједнако романтичног, Стразбур. Због ушушканости и шарма којим очарава своје посетиоце, изабрали смо Колмар за представника пет најромантичнијих градова Европе. Колмар је родно место скулптора чувеног Кипа слободе, Фредерика Бартолдија. Уколико имате жељу да видите ову статуу, а нисте у прилици да прелетите океан и обиђете Њујорк, можете у овом малом алзашком граду видети њену реплику.

Ипак, има много романтичнијих места у овом градићу. Цео стари град је пут кроз бајку. Најживљи је око божићних и новогодишњих празника, када се одржава вашар. Архитектура pan de bois, са дрвеном грађом окићена плишаним медама и зекама, мамиће вам осмехе и учинити путовање незаборавним. Мала Венеција заузима прво место на листи места која морате обићи са вољеном особом. Заузмите сто у неком од ресторанчића, наручите алзашку пицу познату као Tarte flambée и шампањац. Ти тренуци остаће вам вечно у сећању. Јесте Колмар мали, али је толико романтичан да ће разоружати и најхладнија срца.

Санкт Петерсбург –  љубав окупана златом

санкт-петерсбург
Фото: Unsplash.com

Некадашњи Лењинград и Петроград, престоница Руског царства, на ушћу Неве у Балтичко море (прецизније Фински залив), један је од најлепших, али и најроматичнијих градова Европе. Основао га је Петар Велики у 18. веку, по угледу на Амстердам. Није га назвао по себи, као што многи мисле, већ по свецу-заштитнику Симону Петру.

Окупан златом, овај град буди емоције на сваком кораку. Најбољи период за посету Санкт Петерсбургу је јун, време белих ноћи. Како ноћи скоро да нема, у сумраку око 2 после поноћи можете прошетати градом да заједно присуствујете једном од најмоћнијих догађаја у граду, подизању мостова на Неви.

Колонада цркве Светог Исака, Летња башта коју су описивали славни руски писци, Мост пољубаца, канал испред Зимске палате, раскошни музеј Ермитаж, Црква спаса на крви нека су од најромантичнијих места у граду. Препоручљиво је да са својим паром обиђете Петерхоф и Царско село (Пушкин), јер ће вам пробудити инспирацију за романтичне гестове. Можда и онај најузбудљивији у животу – просидбу. И не заборавите, колико год да имате година, никад није касно обићи ових пет најроматничнијих градова Европе.