Шта свака жена може да уради ако јој се ауто заустави на путу у иностранству?

0
жена-вози-ауто
Фото: Pixabay.com

Одлазак на путовање сопственим аутомобилом је практичан и често много пријатнији од одласка аутобусом или авионом. Неке од позитивних ствари путовања аутомобилом су то што можете спаковати много више одеће и пртљага, слободне сте да станете негде да једете, одморите, али и свратите на занимљиве дестинације успут. 

Међутим, исто тако одлазак на дуг пут колима захтева одређене припреме и информисање о томе шта радити у случају да вам се аутомобил заустави на путу. Ако сте једна од оних жена која воли и ужива у вожњи, или се упуштате у ову авантуру први пут – сигурно су вам потребне ове корисне информације. У наставку текста сазнајте поступке које треба да спроведе уколико вам се ауто изненада заустави на путу.

#1 Предузмите све неопходне мере 

волан-ауто
Фото: Pixabay.com

Иако ретко – оваква незгода се дешава. Када вам се ауто просто угаси, а знате да није у питању нестанак горива, важно је да се адекватно снађете на путу како бисте прошле што безбедније и избегле да се ситуација закомпликује. По заустављању би требало да одмах обучете светлоодбојни (рефлектујући) прслук, а иза аутомобила ставите сигурносни троугао који обавештава друге возаче да стојите ту. 

За поступак постављања сигурносног троугла постоје одређена правила – ако сте у насељеном месту, троугао се поставља на 10м од аута, а у случају ненасељеног мјеста та удаљеност је 50 м. Овај поступак треба да обавите што безбедније, крећући се по ивичњаку, нипошто путем. 

#2 Позовите шлеп службу

Није нимало пријатно када се у иностранству нађете саме на путу, а аутомобил вам се поквари. Зато још пре него што кренете на пут, сачувајте број шлеп службе из ваше земље која врши шлеп возила из иностранства. Можда нисте знали, али домаћа шлеп служба вам такође може помоћи и безбедно транспортовати ваше возило.

Предности овог избора су огромне, пре свега у цени транспорта, али и поверења у особље, па и договарања са шлеп службом на свом језику. Када бирате шлеп службу (док сте још у својој земљи) саветујемо да се одлучите за ону која ради 24/7 и потражите савет од пријатеља, а погледате и рецензије на Интернету. 

Уколико сте кренуле на пут са партнером ситуација ће вероватно бити једноставнија и ви ћете се осећати сигурније. Међутим, ако сте у авантуру кренуле са пријатељицама, чувајте се различитих превара на путу и на што безбеднији начин сачекајте помоћ шлеп службе, а саветујемо вам да љубазно одбијете помоћ локалаца.

#3 Не паничите!

Страх је нормална реакција на ову појаву, а уз јављање страха, јавља се и паника. Покушајте да избегнете претерано размишљање и нервирање и потрудите се да на што бољи начин искористите време док чекате шлеп службу. 

Још неколико савета који вам могу помоћи – отворите хаубу, некада се троуглови не виде из даљине, изађите из аутомобила и склоните се са коловоза, станите са стране (и ви и ваши сапутници). 

#4 Предупредите овакве ситуације 

Тешко да можете да предвидите да ће вам се ауто покварити на путу, или још горе, да ћете доживети саобраћајну незгоду и морати да обављате разноразне процедуре са полицијом земље у којој се налазите. Међутим, ове ситуације можете предупредити уз корисне савете, те мирне главе стићи на опуштајуће путовање

насмејана-жена-вози-ауто
Фото: Pixabay.com

Што се тиче саобраћајне несреће, ту је савет да возите безбедно по законима државе у коју путујете, будете обазриве и фокусиране. Када говоримо о гашењу аутомобила, оно се може избећи детаљним прегледом прије путовања.

Преглед и припрему треба урадити око две недеље пре путовања, за случај да нешто није у реду и да захтева поправку. С обзиром на то да овај преглед представља детаљну анализу свих сегмената аутомобила, предлажемо вам да будете сигурне и запутите се код аутомеханичара. 

За потпуни ужитак у путовању, добро се информишите

Уколико волите вожњу, а још увек нисте возиле у иностранство, предлажемо вам да будете храбре и доживите једно потпуно ново искуство. Савет је да правите чешће паузе, а наравно можете свратити до другог туристичког места на путу до одредишта.

Препоручујемо вам да се увек информишете о путевима унапред, али и о прописима у иностранству. Неке од информација које треба да проверите су: да ли вам је потребна виза, зелени картон, колике су казне за које прекршаје, која је максимална дозвољена брзина на путевима, коју опрему треба да поседујете, итд. 

Предрасуде да жене не знају да возе треба разбити ситним корацима, а надамо се да вам је овај текст помогао да ти кораци буду и сигурни. Желимо вам срећан пут и безбедну вожњу!