Ђачко доба, пандемија и технологија – нови изазови

0
Фото: Pexels.com

Већина нас сматра да је најлепши период живота детињство и школско доба, јер се деца у том периоду упознају, играју, друже и свакога дана науче нешто ново, корисно, применљиво у свакодневном животу.

Међутим, пандемија коронавирусом је пуно тога променила, и дечје животе, али и животе одраслих, тј. њихових родитеља, бака, дека. Због свих промена које су присутне на глобалном нивоу, приметила сам да су деца склона низу различитих осећања, од првобитне радости што не морају свакога дана у школу, а затим и досаде и анксиозности јер велики део времена проводе код куће избегавајући окупљања, рођендане, дружења као раније.

Уплашени су родитељи, а тек деца?

Ако су родитељи уплашени, напети и превише забринути за своје и здравље своје деце, није ретко да та осећања пренесу и на своје предшколце или школарце. Слажем се да за све постоји период адаптације за било какве промене у животу и да не треба одмах паничити ако родитељ примети необично понашање своје деце.

Фото: Pixabay.com

Међутим, ако то понашање, стање потраје и више од месец дана и родитељ примети да дете нема концентацију док слуша онлајн наставу или учи лекцију, постиже слабије резултате него уобичајено, слабо спава, веома мало једе – сматрам да родитељ треба нешто да предузме и обрати се за помоћ стручном лицу, најчешће школском психологу који је увек ту за свако дете да пружи подршку и помогне у свом домену.

Време испред екрана за предшколце

Понекад и превише времена испред рачунара, поред школских обавеза односно наставе на даљину, читања занимљивих садржаја, играња игрица и време проведено на друштвеним

мрежама, кад се све удружи буде превише за једног основца и може негативно да се одрази на понашање детета у кући и ученика ,,у школи“. Зато је и задатак родитеља да пропрате колико времена деца проводе квалитетно за рачунаром – тражећи неке информације за потребе домаћих задатака, а колико времена „бацају“ зевајући у телефон.

игралиште-празно
Фото: Pexels.com

Нисам за претерани приступ модерним технологијама, нарочито када су у питању предшколци. Њих треба навикнути да заједно са родитељима одгледају неки занимљив породични филм о коме би након филма могли да поразговарају, на пример о ликовима, ономе што би деца издвојила, евентуално чему их учи одгледани филм.

Школска деца и технологија

Школска деца су нешто друго.Њихова је обавеза и дужност да редовно испуњавају свое школске обавезе било уживо или онлајн. Онлајн настава је настала из нужде. Она свакако не може заменити наставу уживо код које је присутна јасна интеракција између ученика и наставника, али не можемо рећи ни да је толико лоша. Велики број наставника вредно и предано изводи наставу на даљину која је веома захтевна и тражи велику припрему наставника. Чак и наставници који у старту и нису били за овај вид извођења наставе, после краћег времена су се веома добро снашли у свему томе.

дете-онлајн-настава
Фото: Pexels.com

Оно што бих додала је да ме плаши и што не бих волела је да ова врста праксе, односно настава на даљину опстане и када не буде била потребна. Сматрам да то никако не би било добро за наше будуће генерације ученика на свим нивоима. Данашње генерације ученика ускраћене за нешто веома важно. Реч је о стипендијама, готово да не постоје стипендије да ученици оду у иностранство и то не само да нешто науче, усаврше, и буду добри у нечему, већ и да виде и упознају како и на који начин други народи живе, па да с након завршене школе врате у нашу земљу …

Умереност, планирање обавеза и одмор

Децу треба учити да буду умерена у свему и да умеју да испланирају време за учење, време за одмор, време за њихове омиљене активности, нпр. слушање музике, гледање филмова, неки хоби, као и за дружење и разговор са укућанима како би здравије расла, осећала се боље и лакше прихватила новонастале услове живота. Сада је и прилика да се родитељи и деца зближе и још боље упознају и не оставе места за свађе, несугласице и нетрпељивост.

Деци млађег школског узраста тешко пада то што не могу као некада да се окупљају и друже са вршњацима у парковима, школским двориштима и играоницама, као и да се грле и несметано састају. Морамо их разумети, јер им није лако. Исто важи и за децу старијег школског узраста и одрасле који се труде да то не покажу. Децу треба одвратити од ријалити програма, јутјубера и нископродуктивних серија.

Треба их подстицати да уче и да се образују, јер им знање нико не може одузети. Не дозволимо деци да буду пасивна, незаинтересована и да стагнирају, јер је знање њихово оружје које ће им обезбедити егзистенцију у животу.

Пише: Јелена Ђорђевић, учитељица