Александар Вујовић – „Дуга“ је атипична прича

0

Александар Вујовић је црногорски редитељ, мултимедијални уметник и продуцент. Завршио је Нове технологије уметности на Академији лепих уметности ди Брера у Милану. Оснивач је продуцентске куће „Andromeda Pictures“. Аутор је кратких филмова од којих су најпознатији „As trains go by“ и „Дуга“.

На завршној вечери 10.ПроФиФеста Александар Вујовић је за свој филм ,,Дуга” добио специјално признање за најбољи играни филм и Топличанка је ту прилику искористила да са њиме разговарамо о филму „Дуга“ и другим пројектима на којим ради.

Како је настала идеја за филм „Дуга“?

„Дуга“ је филм који је настао по мотивима аутобиографске књиге престижног италијанског писца Гаетана Грила. И заправо из првог поглавља те књиге у којој Гаетано описује како је постао уметник. Описујући ситуацију у којој је одрастао, заправо као дечак у једном медитеранском селу средином 50-их година прошлог вијека. И где је стицајем различитих природних околности препознао своју животну професију у најранијем добу детињства и младости, када је имао између пет и шест година.

Та прича је мени била веома занимљива будући да је то прича атипична, која ја у својој наративној структури има све архитипске елементе које једна филмска прича треба да има, притом се не дешава ништа епохално што ће нужно да направи неки земљотрес у контексту драматургије. Има све те архитипске елементе који помажу филмској причи да функционише. Једноставно та прича ми је била веома занимљива и одлучио сам да у односу на те мотиве урадим сценарио и филм.

Како су текле припреме и само снимање филма?

Припреме су биле веома детаљне, будући да као што сам рекао ради се о епохи. Треба се припремити за снимање и пажљиво одабрати локације које нису биле захвалне за проналажење. И морам да кажем да је велики број и највећи број сценографија које ми имамо у филму су наменски рађене за филм, што је у значајној мери повећало и продукцијске трошкове самога филма и комплексност саме реализације.

Како је било радити са малим глумцем Никшом Радојчићем, који је један од главних улога у филму „Дуга“?

Никша Радојчић који тумачи главног глумца у истину и протагониста филма. И то је било веома изазовно и прелепо искуство без обзира што је било веома изазовно.И за мене као аутора био је то велики изазов јер до тада нисам радио са тако младим актером, а поготово ако узмете чињеницу да Никша тумачи да је он водећа улога у филму.

Поред свега тога остварили смо једну дивну сарадњу и верујем да је то како за њега тако и за мене било једно незаборавно искуство и уколико се погоди као што је то случај код Дуге да то искуство снимања на филму учини и да Никша препозна своју животну професију као што је то учинио протагониста филма у толико ће сатисфакција филма бити већа.

Филм је приказан на бројним међународним фестивалима и какве су биле реакције публике?

Дакле, морам да признам да је филм изашао званично у незгодном периоду када је корона била и на бројним фестивалима где је филм селектована нажалост се одржавао без присуства иностраних гостију или су се фестивали одржали онлине. Нису сви били онлине,али велики број да. Тако да је филм овог тренутка селектован на преко 40 међународних фестивала. Говорим о званичним такмичарским категоријама и са овим признањем на ПроФиФесту укупно је филм добио 22 награде и признања.

И на тим фестивалима на које је селектован био сам спречен да одем због пандемије. На фестивалима где сам био добио сам сјајне реакције односно повратне реакције публике. Видим да су реаговали на начин на који сам очекивао.

Да ли сте очекивали 22 награде на фестивалима и колико вам оне значе?

У бројчаном контексту ни ја и мој цели тим то нисмо очекивали, али да будем објективан и искрен очекивали смо награде и добар пласман филма. Будући да сам пре почетка приказивања филма ја сам га бројним и на значајним европским адресама послао и добио одличне и охрабрујуће повратне коментаре. И искрено се надам да ће филм наставити да живи на фестивалима и у наредној години.

Да ли тренутно припремате нешто ново и да ли можемо да добијемо мало информација о новом пројекту?

Да, припремам други филм који се наставља на триологију о три личности. Упоредо припремам и свој први дугометражни играни филм. То су све истините приче. Оно што их веже јесте да су деца протагонисти сва три филма и сви су амбијентовани средином 20. вијека и оно што их додатно веже код те триологије јесте да се свим тим јунацима дешавају одређене ствари, које у најранијој младости дефинишу њихов животни пут. Односно заувек промене њихов животни курс. То је један од пројекат који се налази у work in progress. И поред тога припремам и једну оперу која носи назив Хаџи Пантелијин шнајдерај.

Разговарала: Мирјана Ранђеловић