Толеранција је ненасиље и уважавање разлика

0
Фото: ОШ "Светислав Мирковић Ненад", Мала Плана
Вршњачки тим ОШ ”Светислав Мирковић Ненад” у Малој Плани је у сарадњи са координатором тима, педагогом Тањом Љубић Илић, обележио Међународни дан толеранције 16. новембар.
Овај дан нас подсећа на поштовање и уважавање другачијих од нас. Генерална Скупштина Уједињених нација је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у сладу са Декларацијом о принципима толеранције, која је потписана од стране чланица 16.11.1995. године.
УНЕСКО је проглашењем Међународног дана толеранције скренуо пажњу на бројне међународне акте који се тичу људских права, укључујући Конвенцију о грађанским и политичким правима.

УНЕСКО дефиниција толеранције

Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, наша форма изражавања и начин да будемо људи.
Трпељиви смо онда када нам се нешто не свиђа, али када због тога нисмо агресивни (насилни).

Толерантност је ненасиље

Као што неко има право да му се нешто свиђа, тако неко други има право да му се то исто не свиђа. Толерантност је када никог не присиљавамо да му се свиђа оно што се нама свиђа.
Са ученицима је вођен разговор о поштовању својих другова/другарица,иако су сви различити и не слажу се у свему,као и о уважавању мишљење других.
Истакли смо да је важно да не забораве да:
– толеранција не значи да све мора да буде како они хоће,
– толеранција не значи да је све свима дозвољено, већ да сви имају иста права,
– толеранција се учи.
Фото: ОШ „Светислав Мирковић Ненад“, Мала Плана