Кад ђаци постану вилењаци

0
Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Анита Пешић, свестрана уметница, списатељица, васпитачица и луткарка из Ниша организовала је Девети међународни конкурс за ученике од 6 до 13 година. Задатак ученика је био да цртају, пишу, креирају костиме, да замисле себе као вилењаке и уз помоћ маште створе оригиналне радове на задату тему. Конкурс је био отворен за све заинтересоване ученике и реализован је у три категорије:

1. Ликовни рад (Нацртати вилењака из маште и обојити површину)
2. Литерарни рад (песма, прича)
3. Костим вилењака у коме ученик изводи својеврсни перформанс у костиму вилењака

Конкурс је организован у више категорија. На конкурс је пристигло око 900 дечјих радова из преко педест градова Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Републике Северне Македоније и Аустралије. Жири је заседао у следећем саставу: Анита Пешић, свестрана уметница, Александра Стојановић Шаренац (списатељица, компаративиста и библиотекарка из Београда) и Јелена Јовић (сликарка и костимографкиња) из Трстеника, у периоду од неколико дана.

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

Детаљним прегледањем свих радова и комплексним процесом селекције у неколико кругова жири је одабрао ученике које ће наградити. Првонаграђени у свим категоријама добитници су медаља. Међу њима је ученица трећег разреда Јана Петковић из Бајчинца, једина која је добила награду за најбољу одиграну улогу у костиму виле. Ученица је сама осмислила два текста која ће говорити у оквиру такмичарског дела.

Ученици ове мале школе учествовали су и у осталим категоријама, тако да су Димитрије Маринковић, ученик 4. разреда и Јана Петковић, ученица трећег разреда добили и Похвалу за израду костима вилењака. Такође, ОШ ,,Милић Ракић Мирко“, ИО у Бајчинцу је добила похвалу за учешће у великом броју категорија.

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива

– Ово није први пут да ученици учествују на ликовним и литерарним конкурсима. До сада су учествовали пет-шест пута и више пута су награђивани. Ученици ИО у Бајчинцу воле да цртају, сликају, вајају и праве нове предмете рециклажом. Веома су мотивисани када је у питању стваралаштво. Увек се водимо мишљу да је важно учествовати и да није могуће увек бити међу најбољима. Овај успех је веома подстицајан за ученике, јер се труд који су ученици уложили у осмиљавању текста и костима препознат на врло високом нивоу. А награде су дипломе, медаље и књиге за ученике који су се издвојили својим учешћем. -рекла је учитељица Јелена Ђорђевић.

Фото: Јелена Ђорђевић, приватна архива