Кане корсо – савршени чувар вашег дома

0
кане корсо
Unsplash.com

Кане корсо је радни пас великих костију и мишића, племенитог, самоувереног држања и лозе која сеже до старог Рима. Кане корсо су моћни пси који некима могу изгледати застрашујуће. Ови неустрашиви и будни пси нису прави избор за свакога. Међутим, ови нежни дивови су често погрешно схваћени и заправо могу бити одлични сапутници. За оне којима се допада идеја о веома великом псу који је заштитнички настројен и атлетски грађен, кане корсо је одличан избор за разматрање.

Читајте даље, како бисте сазнали да ли је ова племенита раса прави одабир за вас.

Карактеристике кане корсо

Упркос свом изгледу, који би некима могао бити застрашујући, кане корсо може бити привржен и нежан. Ова раса ће се дубоко повезати са својом породицом и деловати као заштитник. Уз правилну обуку и социјализацију, кане корсо се може добро слагати са децом, чак и формирати блиску везу са њима. Међутим, деца такође морају да науче како да се понашају у близини паса и да никада не буду остављена сама са псима, без надзора.

Предности кане корсо као кућног љубимца:

  • Ствара блиску везу са члановима породице
    Прави добар чувар вашег дома и породице
    Длака која се лако одржава и не захтева много неговања

Недостаци кане корсо као кућног љубимца:

  • Потребна му је значајна количина вежбе и тренинг послушности
    Ризик од проблема са зглобовима и дисплазије кука, због величине
    Малим људима и деци може бити тешко да се носе са величином ове расе, која је већа од просечне

Историја кане корсо

Раса кане корсо настала је у Италији и може се пратити до античких времена. Молос, сада изумрли пас типа мастифа, је предак кане корсо и сличних паса мастифа. Током своје ране историје, кане корсо је био пас чувар, ратни пас и вешт ловац на разне дивљачи (укључујући и веома крупну дивљач). Његово име потиче од италијанске речи за пса и латинског израза цохорс, што значи „заштитник“ или „чувар“.

Значајан пад популарности расе кане корсо донели су Први и Други светски рат, али мали број паса је преживео ова тешка времена. Током 1970-их, ентузијасти расе изазвали проширили су постојеће примерке. Раса је примљена у класу разних врста AKC-а 2007. године и добила је пуно признање у радној групи AKC-а 2010. године.

Каква је нега потребна кане корсо?

Вежбање и тренинг су најважнији за кане корсо, а на срећу, захтеви за неговање су минимални. Кане корсо мора да има чврсту, високу ограду када борави на отвореном простору, као што је двориште. Раса има велики нагон за пленом и склона је јурњави и убијању малих животиња као што су мачке и други пси. Они су територијални и патролирају линијом ограде, штитец́и имовину од пролазника.

Ниво енергије и активности

Права радна раса, кане корсо је веома активан пас. Свакодневне вежбе ће помоћи да буде физички и психички спреман. Брзо ходање или џогирање у трајању од најмање једног километра је добар почетак, па планирајте да проведете најмање 30 минута дневно вежбајуц́и заједно.

Ако не држите овог пса активним и заузетим, он би могао да нађе своју занимацију и да на крају копа рупе и гризе ваше ствари. Ако имате фарму, пас може чувати стоку. Ако имате посао, нека ваш пас поздравља купце. Али ако сте често код куће, проводите што више времена са вашим псом, вежбајући и проводећи време с њим на отвореном.

Одржавање длаке

Кане корсо има кратку, грубу длаку. Потребе за неговањем су веома мале – само повремено четкање и купање по потреби. Као и други велики пси, кане корсо може имати нокте који се природно троше. Међутим, можда ц́е бити потребно повремено подрезивање ноктију. Редовно проверавајте дужину ноктију вашег пса како би могао лако да се креће и не би трпео болове.

Уши ове расе често су подрезане у једнакостранични троугао, али то није услов према стандарду расе. Реп је обично купиран код четвртог пршљена.

Обука и социјализација

Правилна обука и социјализација су неопходни за све псе ове расе. Са природном аверзијом према странцима и склоношц́у да буде територијалан и чува ваш дом, морате бити марљиви и доследни током тренинга. Ово је такође кључно због изузетне величине пса, тако да треба обратити пажњу на спречавање скакања и повлачења поводца. Кане корсо је интелигентан и вредан, тако да овој раси не би требало да буде тешко да научи било шта.

Уобичајени здравствени проблеми

Одговорни узгајивачи настоје да одрже највише стандарде расе које су установили кинолошки клубови као што је АKC. Пси узгојени према овим стандардима имају мање шансе да наследе здравствене проблеме типичне за расу. Међутим, код расе се могу јавити неки наследни здравствени проблеми. Имајте на уму потенцијалне проблеме, као што су:

Дисплазија кука: Ово је наследно стање које може довести до хромости и артритиса.
Дилатација желуца: Могуц́е је надимање након пребрзог јела и пића. Ако се желудац уврне, што се често дешава код великих раса паса, може прекинути доток крви. Стање захтева хитну ветеринарску помоћ.
Ектропион: Уобичајено стање у којем се доњи капци спуштају или извијају.

Каква је исхрана потребна кане корсо?

Одраслом кане корсу требаће 4 до 5 шољица суве хране за псе дневно. Најбоље је да храну поделите на два оброка како бисте смањили ризик од надимања и торзије стомака.

Обавезно процените да ли ваш пас има прекомерну тежину. Ако приметите повећање телесне тежине, питајте ветеринара да ли треба да промените распоред храњења, количину, врсту хране и рутину вежбања.

Где усвојити или купити кане корсо?

Ако мислите да би кане корсо могао бити прави избор за вас, покушајте да пронађете власнике ових паса у вашем подручју, како бисте прво могли да проведете неко време са расом.

Такође, пре него купите пса распитајте се да ли у азилима има паса за усвајање. Нажалост, људи често купују велике расе, па их избаце на улицу када схвате да захтевају превише посла. Уверите се да разумете шта је потребно за правилну негу ове расе пре него што је унесете у свој живот.