Четири ствари које морате да спремите за долазак маме и бебе из породилишта

0
posteljina za bebe
Pexels.com

Много је дилема са којима се суочавају сви они који по први пут постају родитељи. Полазећи од прича које се преносе са колена на колено о томе шта трудница треба и не треба да ради, шта да једе или да не једе, до тога шта, када, како и да ли куповати ствари за новорођенче пре порођаја. 

Све то може да се доведе у везу са сујеверјем, финансијским могућностима, чекању да се сазна пол детета или договор са партнером. И сви имају различита искуства. Зато је у принципу најважније да са куповином можете почети онда када ви осетите да је прави тренутак за то.  

Ипак неке ствари потребно је припремити пре одласка маме у породилиште како би их дочекао прави мали рај по повратку који ће свима олакшати прве дане заједничког живота. 

Одећа и ствари потребне за пресвлачење

У односу на временске прилике у периоду порођаја планираћете и куповину стварчица и одеће. Овом списку поред бодића, бенкица, капица, чарапица треба додати и једнократне пелене које ће вам сигурно бити потребне, тетра пелене и шведске пелене, али и ћебенце односно прекривач. Уколико је зимско време требаће вам и нешто од додатне опреме, а уколико је лето корисна могу бити колица са кишобраном. Као веома користан комад намештаја који олакшава пресвлачење показала се комода за пресвлачење са фиокама. 

Одећу ћете бирати по сопственом стилу и избору, али се трудите да то буду комади направљени од квалитетних и природних материјала јер је њихова кожа осетљива и захтева подсебну негу. 

Козметички поризводи за купање, одржавање хигијене

Као што смо већ поменули веома је важно водити рачуна о осетљивој кожи новорођенчади. А од рођења је важно да овом питању приступимо озбиљно и како треба. За здраву и неговану кожу једна од кључних ствари везује се за козметичке производе које бирамо да купимо. Ту спадају купка и шампон или данас често доступни производи са двоструком функцијом. Некада није довољно да постоји стикер ,,бабy“ на амбалажи, већ је потребно да детаљно прочитате састојке од којих се очекује да буду што је то природније могуће. Оно што посебно треба да знате је да је важно да не садрже вештачке боје, парабене, силикон, парфем или сулфат.

Влажне марамице неизоставни су помоћник у одржавању хигијене. Али и кремице за пеленску регију која је подложна иритацијама.

Стварчице везане за храњење

С обзиром да до порођаја нећете знати да ли ће ваш наследник дојити или не постоји неколико ствари које ће вам у оба случаја бити неопходне. Пре свега мислимо на портикле и влашице са цулом, ту нема грешке. У вези са тим потребна вам је и четка за прање флашица или стерилизатор за исте. Можда ће вам бити потребна и пумпица за измлазавање млека.

За удобијнији положај док доји дете од великог значаја показали су се јастуци за дојење, а брусхлатери за дојење показали су се као веома практични. 

Креветац и постељина за бебе

Последње, али не и мање битно од осталих је кутак у којем ће ваша дете провести највише времена током првих дана живота. Зато простор у којем ће спавати треба да буде удобан и пријатан. Прво, купите креветац и душек за креветац који ће се уклопити у ваше жеље и могућности али размишљате и о његовој практичности. 

У вези са тим треба имати на уму да је удобна постељина за бебе такође важна. Приликом куповине постељине за бебе водите рачуна о квалитету материјала који купујете, односно да ту буду природни материјали јер ће они пријати кожи новорођенчета. Осим што је важна у том смислу квалите постељина  утиче и на њего хабање током честог прања. То одмах говори и о потреби да у резeври имате неколико комплета постељина за бебе. 

Данас су на нашем трижишту доступни многи модели и принтови, а у крајњем случају постељине за бебе можете наручити и преко online shop-ова.