Елвис Присли – Краљ рокенрола

0
елвис
Unsplash.com

Како је бити Елвис Присли од крви и меса?

Бити краљ. Пленити својом харизматичном појавом и суверено владати сценом. Оставити неизбрисив траг у модерној историји музике као најпродаванији извођач свих времена. Уколико оставимо чињенице по страни, како је бити Елвис Присли од крви и меса? 

Бити Елвис значи бити вечити дечак заробљен у лику суперхероја. Суперхероја са дечачким шармом и надљудском снагом који штити и спашава свет од зла. Неуморни сањар у борби у потрази за идеалима и изгубљеним сновима. Бити Елвис значи подарити свету тренутке бега у заводљиви и шљаштећи свет илузије и обмане који буди веру да је живети у сну макар на трен могуће.  

Како суперхерој препознаје свој пут и бива овенчан титулом краља рокенрола? 

Пут хероја је пут препознавања безброј разноликих детаља обичног живота у којим леже скривени путокази ка испуњењу снова. Још од малих ногу сам био задивљен светом  музике и покретних слика. Одрастајући уз афро-америчку музику, врло рано сам био опчињен слављењем Бога кроз препуштање тела покретима и гласу који га у ритму прати. Ова ванчулна искуства су тражила  свој израз кроз мој покрет и глас. Пут хероја је био утабан, чекајући само прилику да се покаже у пуном сјају.

Својом несвакидашњом појавом, енергичним покретима и специфичним начином извођења си заталасао конзервативне кругове и привукао многе непријатеље. Како суперхерој излази на крај са забранама и препрекама на путу до успеха?

Суперхерој слуша себе и прати свој унутрашњи ритам, никад не заборављајући ка чему иде. 

elvis-ploča
Unsplash.com

Знаш, када сам почињао неки су хтели да ме стрпају у затвор, чак и да ме убију, због мојих покрета. Онда су ме ошишали, стрпали у униформу и послали у војску. Некад се и суперхероји изгубе на свом путу. Бити изгубљен није лоше место. Изгубити се некада значи подсетити се свега оно што јеси и трансформисати се у неки нови лик. Добити неку нову супер моћ са којом стижеш на место на ком никад ниси био. 

Која је твоја супер моћ којом си освојио срца милиона људи широм планете?

Живети оно што волиш, без калкулације и заостатка. Плесати, певати и пулсирати целим својим бићем на сцени. Прожети се и бити једно са публиком, остављајући целог себе под светлима рефлектора. И када једва стојиш на ногама, певати целим срцем.

Својим сексипилом и харизмом си оставио милионе жена без даха. У чему је била твоја тајна?

Тајна је одувек била бити свој. Бити слободан да осећаш, дишеш, будеш. Слободан да се усудиш и појавиш.  Слободан да будеш оно што јеси. Слободан да се избориш како желиш да живиш и како желиш да умреш. Слобода је одувек била магнетски привлачна. 

С обзиром да си годинама наступао у хотелу Интернационал у Лас Вегасу, истовремено жудећи за светском турнејом, чини ми се да познајеш и другу страну слободе. Како суперхероји подносе златне кавезе?

Тешко, јако тешко. Ограничити и сместити суперхероја у оквире који ми не припадају, неминовно води у суноврат и деструкцију. Буде болна места усамљености и празнине, вешто сакривене шљаштећим костимима и несвакидашњим плесним кореографијама. Празнина је болно место пада сваког суперхероја. 

Има ли лека за празнину?

Из перспективе метафизичке равни бивања у којој се тренутно налазим, кажем да лека увек има. Али из свог искуства живљења у људском телу, знам како је празнину лако попунити бројним земаљским уживањима која слабе наше тело, наш дух и нашу психу. Пречице су некад заводљиве и тешко им је одолети кад бол разара по шавовима. 

Шта мислиш…шта ти је било потребно тада да донесеш другачију одлуку и кренеш неким другим путем?

Можда да сам поново могао да осетим слободу да будем оно што јесам и да сам имао прилику да то и покажем, можда бих нашао пут назад и трансформисао се у неки нови лик.

elvis-ploča-gramofon
Pexels.com

У неком тренутку људима око тебе постане дражи имагинарни лик суперхероја састављен од представа и пројекција, него сам суперхерој и његова суштина. Нарочито, ако тај фантазматски створен лик доноси профит и славу. Међутим, када суперхероји изгубе контакт са својим виталном силом, повратак је тежак. У том стању магновења, било је тешко видети да постоји и неки други пут ван оног који познајем. 

Када би могао да се вратиш уназад и почнеш испочетка, да ли би нешто променио? 

Поштујем сваки километар пређеног пута јер ме је сваки наредни водио на место на ком никад раније нисам био. Неке грешке сам скупо платио, али сам успео да нађем тачку помирења у себи из које разумем и прихватам да су и грешке саставни део животног пута.

Када бисмо се вратили сат један сат уназад, на почетак овог интервјуа, да ли има нешто ново што си увидео о себи, другима, животу?

Музика је моћно оружје које ће спасити свет. 

Марија Сретеновић