Топ 5 незаобилазних места у Шпанији

0
putovanje u spaniju
Freepik.com

Већина људи Шпанију доживљава као дестинацију за одмор, а у овој земљи сваки кутак крије своју причу и чар, али међу њима се издвајају одређена места која су једноставно незаобилазна тачка за сваког путника. 

Било да сте љубитељи дугих пешчаних плажа, кристално чистог мора, или обиласка спектакуларних уметничких галерија са ремек-делима најфиније уметности, све то ћете пронаћи управо у Шпанији.

У наставку следе дестинације које не само да ће вас задивити својом лепотом и богатом културом, већ ће вас натерати да их изнова посећујете.

Гранада: Историјски драгуљ и културно благо Шпаније

Гранада је прави рај за љубитеље историје и уметности, али и за оне који жуде за прелепим пејзажима. Уколико планирате путовање у Шпанију, за ову фасцинантну дестинацију би требало да одвојите барем неколико дана истраживања. Најпознатија атракција је Алхамбра, чаробна палата која изгледа као из бајке и представља врхунац исламске уметности и архитектуре. Њени вртови очаравају својом разноликошћу боја и мириса.

Сакромонте је још једно место вредно посете у Гранади, познато по својим белим пећинама које су некада биле дом градске циганске заједнице. Ово подручје је процветало уз звуке фламенка, а пружа вам прилику да се опустите и уживате у његовом шарму. 

Такође, постоји једно симпатично место, Албајзин, са својим дугим кривудавим улицама, које је веома популарна станица за откривање прелепих видиковаца са погледом на град.

Гранада такође чува своју традицију бесплатних тапаса, које и данас добијате уз свако наручено пиће. Ово је одличан начин да истражите локалну кухињу и уживате у богатој гастрономској понуди.

Севиља: Откријте шарм главног града Андалузије

Севиља је град смештен на југу Шпаније, у срцу Андалузије, а посетиоце очарава својим живописним и забавним карактером. У овом прелепом граду можете кренути са истраживањем богате историје обиласком значајних споменика. Посета Реал Алцазару, на пример, пружиће вам увид у космополитску архитектуру која чини душу овог града. 

Севиљска катедрала ће вас вероватно оставити без даха, са више од 80 капела, која је највећа катедрала по запремини на свету и носи титулу Светске баштине УНЕСЦО-а. Овде можете провести сате истражујући јединствене детаље ове монументалне грађевине, укључујући и трагове некадашње џамије, која подсећа на на бурну прошлост Шпаније. 

Такође, можете посетити и Плаза де Еспаñа, импозантни трг који се простире на чак 50.000 квадратних метара и спада међу најлепше локације у граду. Севиља је такође позната по својој страственој фламенко култури, па искористите прилику да присуствујете локалним фламенко представама.

Kоста де Сол, неодољиво место у Шпанији

Севиља је одлична тачка поласка за авантуру дуж обале Kоста де Сол, познате као Обала Сунца. Овај предео обасјан блиставим тиркизним водама, белим пешчаним плажама и лепим градовима пружа прилику свим туристима да истраже богату културу и уживају у сунчању на плажама.

Оно што Kоста де Сол чини посебном је њена блага клима, која пружа више од 300 сунчаних дана годишње, чинећи је идеалном дестинацијом како за зимски, тако и за летњи одмор. Осим ужурбаног града Малаге, главног града провинције, очекују вас шармантна села попут Нерје и Мијаса, која нуде бројне могућности за истраживање.

Поред природних лепота, Kоста де Сол је такође позната по укусној храни и изузетној гастрономској понуди. Морски плодови, свежа риба и шкољке, су главни специјалитети у локалним ресторанима. Ту су и традиционална шпанска јела као што су паеља и тапас, али и освежавајуће пиво или сангрија.

Толедо: Шпански драгуљ с дугом историјом

Толедо, удаљен само 30 минута вожњом возом од главног града Мадрида, представља једно од најупечатљивијих одредишта у Шпанији. Захваљујући богатом наслеђу историјских споменика, овај град је стекао престижну титулу УНЕСЦО-ове светске баштине.

Унутар Толеда налази се Цасцо Хисторицо, сликовито насеље чије улице, продавнице и јеврејски квартови сведоче о прошлим временима када су хришћани, јевреји и муслимани заједно живели у хармонији. Шетња кроз ово подручје представља прави корак уназад у средњи век, где се можете дивити архитектонским чудима, прелепим каменим фасадама и очуваним кућама.

Посебан утисак свим посетиоцима оставља јеврејски кварт, некадашње место окупљања јеврејске заједнице, које и данас одише аутентичним духом тог времена.

Валенсија: Град контраста и културне разноликости

Градић који има нестварно леп стари град са својим једноставним изгледом и питорескним кривудавим уличицама. Без обзира да ли вас занимају средњовековни дворци или бескрајно привлачне плаже, Валенсија има богату понуду за свакога. Ако нисте већ уживали у аутентичној паелли у Мадриду, Валенсија је без сумње најбоље место за то. Када је реч о гастрономским ужицима, не пропустите посету централним пијацама у Валенсији. 

С друге стране, Валенсија је град уметности и науке, па грађевина која подсећа на свемирски брод пружа забаву за целу породицу. Поред тога, у Валенсији се налази спектакуларни акваријум са фасцинантним врстама риба.