Завршен XII ПроФиФест у Прокупљу

0
ПроФиФест
ПроФиФест

XII Прокупачки филмски фестивал ПроФиФест завршен је у петак 8. септембра 2023.године. Ову филмску манифестацију традиционално одржава Филм Клуб Прокупље уз подршку Министарства културе Републике Србије, града Прокупља, Дома културе и других бројних локалних спонзора.

Током ова три фестивалска дана публика је могла да погледа 30 филмова, који су стизали из целог света. О победницима фестивала ове године одлучивао је трочлани жири у саставу: Бобан Стефановић, уредник филмског програма у Културном центру у Горњем Милановцу, Властимир Стевановић, филмски продуцент и Судир Дут, филмски редитељ из Индије.

Они су имали тежак задатак да се међу овим одличним филмовима изаберу најбоље филмове у свакој категорији.

Најбољи филмови овогодишњег XII ПроФиФеста: у категорији кратки играни филм, најбољи филм је „Me and The Other“, редитељке Buse Halaçoglu из Турске. И жири је у овој категорији дао и једно специјално признање. И то признање иде филму „Just the two of us“, редитељке Clare Lemaire Anspach из Француске.

Једини филм за који је жири једногласно гласао је филм у категорији кратки анимирани филм и то је филм „Night“, редитеља из Палестине, Ахмада Салеха.
Најбољи документарни филм је шведски филм „Courage“, аутора Стар Базанцир и Јасмине Пусöк.

Док је најбољи експериментални филм је „The Lovers of Avignon“, редитеља Мануела Фернандеза Фероа из Шпаније.

Најбољи домаћи филм је „Живот после смрти“, редитеља Огњена Петковића. Специјална признања у категорији домаћих филмова добили су филмови „Ribs“, редитеља Гвоздена Илића и „You need to be Persistant“, редитељке Јоване Лазин.
Због дирљивог филма, снимљеног у црно белој техници, који прокупачкој публици преближава далеки свет Кине и даје прилику да се упозна са животом обичних људи, Организациони одбор фестивала доделио је још једно специјално признање, аутору филма „The painting on the wall“ , Да Хуију из Кине.

Након уручења награда прокупачка публика имала је прилику да премијерно погледа документарни филм „Дуле Савић, а у Лондону мук“ продуцента Оливера Пауновића и редитељке Бранке Бешевић Гајић.

Пише: Мирјана Ранђеловић