Како се осамосталити: Све препреке које треба превазићи на путу ка независности

0
žena
Freepik.com

Један од начина да млади људи пређу из стања младости у фазу зрелости јесте да постану самостални, како на финансијском плану, тако и на плану животног простора.

Ово је процес који дуго траје и који није нимало једноставан и лак, али је јасно да се на његовом крају налази слобода и самосталност којој сви ми тежимо. Међутим, како постићи ову самосталност и на који начин доћи до аутономије и контроле над властитим животом? Тај пут обухвата не само финансијске аспекте, већ и шири спектар личних и животних избора, те ако и вама треба неколико савета поводом постизања независности, ево пар идеја које би могле да вам помогну у том процесу.

Постављање јасних циљева

Сваки животни процес има почетак, средину и крај, и једино ако се према њему поставите на овај начин моћи ћете да урадите нешто квалитетно и дугорочно за себе и своје окружење. Почетак пута према независности почиње постављањем јасних и остваривих циљева које ћете поставити пред себе пре но што започнете да радите на њима. Дефинишите шта финансијска и животна независност значе за вас, узимајући у обзир краткорочне и дугорочне циљеве који ће вас задовољити у годинама и месецима који су пред вама. Било да је у питању изградња фонда за хитне случајеве, куповина сопственог дома или покретање самосталног посла, ако добро дефинишете и поставите своје циљеве, пут на који сте кренули биће лакши, једноставнији и успешнији.

Значај финансијске писмености

Да бисте могли да уштедите новац који ће вам касније бити потребан ради куповине некретнине или покретања посла, морате прво да разумете како новац функционише у савременом свету и у вашем окружењу. Овај корак делује као неважан на први поглед, али је заправо кључан за постизање финансијске и сваке друге врсте независности. Развијајте финансијску писменост корак по корак, читајте о платама и порезима, информишите се о начинима на који можете да уложите свој новац, и научите како можете да га вратите без дугова.

Одселите се од родитеља

Премда многи мисле да је већина младих самостална, истраживања у нашој земљи из године у годину доказују да тај став напросто није тачан. Број људи који се налазе у четвртој деценији живота и још увек живе са својим родитељима стално расте, а ако желите да се осамосталите, морате пронаћи начин да се одселите од родитеља. Куповина сопствене некретнине представља велик и значајан подухват, али ако штедите и постигнете договор са банком о кредитирању, опције које нуди квалитетна новоградња постаће вам доступне за куповину. Уз то, нова некретнина ће вам омогућити поврат пореза, што је свакако значајно за ваше финансије, и стога је ово корак о ком би требало да размислите што пре.

Размислите о изворима својих прихода

Ослањање само на један извор прихода може бити несигуран корак у данашње време, чак и са сталним и добро плаћеним послом. Истражите могућности да увећате своје приходе на друге начине, било кроз додатне послове, хонорарни рад или улагања. Ако успете да увећате своје приходе и да дођете до тога да зарађујете из више извора, ваша финансијска стабилност доћи ће на виши ниво, а то је кључно уколико желите да уложите свој новац паметно.

Научите да управљате новцем

Ефикасно и паметно управљање новцем кључно је на путу ка независности. Развијајте навике као што су месечна штедња, пажљиво трошење новца и куповина на велико. Ове навике чине основу дугорочне финансијске стабилности и помажу вам да превазиђете изазове који се могу појавити на путу јер независност само у ретким случајевима пролази без препрека. Очекујте изазове попут неочекиваних трошкова, инфлације или пословних неуспеха, и будите спремни да се суочите са њима.

Постизање финансијске независности захтева посвећеност, фокусираност и прилагодљивост. Ово је потез на који се сви одлучујемо, пре или касније, и стога почните да спроводите ове идеје у праксу колико већ данас.