Како да будете сигурни када је време за ботокс третман?

0
kozmetika-lice
Pixabay.com

Одлука о подвргавању третману ботоксом не треба да буде олако донесена. Требало би да јој претходи период промишљања и дубоке интроспекције. Само зато што је нешто „ин“ и популарно не значи да ће и вама годити.

Коначна одлука о одласку на ботокс третман обично се доноси уз квалификованог здравственог радника који ће одагнати сумње и појаснити недоумице. Међутим, први корак је увек некако то стидљиво распитивање и чешљање по разним куци интернета. Стога, ево неколико критеријума који се често узимају у обзир пре давања ињекције ботокса.

Стручност

За ботокс третман је неопходна стручна особа која ће вас на овом деликатном путу водити. Када је у питању ботоx, Нови Сад и Београд су велики естетски центри и већа је вероватноћа да ћете ту наћи праву особу за вас. За почетак, најважније је да у њу имате потпуно поверење. Са свим естетским третманима, па и ботоксом, повезани су и наше благостање и ментално здраље. Важно је имати здрав однос према сопственом телу и изгледу, а некад и мало га побољшати, као добар основ менталног здравља.

Старост

Ботокс је одобрен од стране америчке Администрације за храну и лекове (ФДА) за употребу у старосној доби од 18 до 65 година за одређене козметичке третмане. Иако је доња старосна граница пунолетство, већина о третману ботоксом почне да размишља тек у тридесетим или четрдесетим годинама.

Битно је нагласити да је старење природан процес који се као такав мора прихватити. Пластична хирургија је довољно напредовала да га на дискретан начин може ублажити (макар кад је изглед у питању), али не и зауставити.

Здравствено стање

Уколико желите да се подрвргнете третману ботоксом, најпре ћете морати да будете сигурни у своје добро опште здравствено стање. Не смете боловати од неуромишиćних болести или других здравствених стања која би могла контраиндиковати употребу ботокса.

Медицинска анамнеза

Доктор ће вас одмах на почетку питати о историји болести, свим лековима које узимате, алергијама, претходним операцијама и другим релевантним информацијама како би утврдио да ли сте добар кандидат за третман ботоксом.

Трудноћа и дојење

Ињекције ботокса се генерално не препоручују током трудноће или дојења због потенцијалних ризика за бебу.

Алергије или преосетљивост

Људи са познатим алергијама на било који састојак ботокса или историјом нежељених реакција на сличне третмане треба да разговарају о овим проблемима са својим лекаром.

Реална очекивања

Имати реална очекивања је кључно за успешност третмана, како објективну, тако и субјективну. Ботокс третман може вам помоћи да на прави начин истакнете своју лепоту. Ботокс може смањити појаву бора узрокованих покретима мишиćа, али не решава проблеме с кожом узроковане оштеćењем од Сунца или гравитацијом. Такође вам може помоћо да изгледате млађе, али не и као да опет имате двадесет година. И сам третман има своја ограничења.

Специфични циљеви

Пацијенти треба да имају јасно разумевање шта се надају да ćе постиćи и да о тим циљевима разговарају са лекаром. Лекар би требало искрено да одговори да ли је то могуће постићи и у којој мери. Под добрим вођством лекара, ви своје циљеве можете и кориговати тако да буду реалистични и лако остварљиви.

Стање коже

Ботокс није погодан за све особе. Ово у многоме зависи од стања коже појединца. На пример, особе са одређеним кожним инфекцијама или упалом на месту ињекције можда ćе морати да одложе примену третмана.

Природан изглед

Чак и када сте, прво самостално, а потом и са лекаром прошли кроз све ове тачке, важно је да не претерујете. Сви смо сведоци како ружно може изгледати уколико се ињекције ботоксом превише често примењују. Запамтите, лепота жене лежи у проридности, а ботокс у умереним количинама може вам само помоћи да ту природну лепоту додатно истакнете.

Консултације са професионалцем

Од кључне је важности да се консултује са квалификованим здравственим радником који може да процени да ли је ботокс погодан за специфичне потребе ваше коже и искрено са вама поразговара о потенцијалним ризицима и бенефитима.

Пре било каквог ботокс третмана потражите савет од искусног лекара који може да процени ваше индивидуалне потребе и пружи смернице о томе да ли је овај третман одговарајуćа опција за вас. Крајња одлука ипак зависи од вас и ваших специфичних потреба, тако да је важно имати персонализоване консултације како бисте били сигурни када је право време за ботокс третман.