Заштитите интиму и улепшајте простор – роло завесама

0
Toplicanka-Заштитите интиму и улепшајте простор – роло завесама
Pexels.com

Пролеће је  право време да ваш простор заблиста новим сјајем. У сусрет лепом времену, и ми као да се будимо из зимског сна и ушушканости и крећемо у акцију – а она по правилу долази од промена које правимо у свом окружењу, односно у амбијенту у ком боравимо. Ново годишње доба, нове боје које треба да преовладавају у нашем дому, нови материјали који е ићи у складу са лепим временом. 

Сунце с пролећа једва дочекамо, али како се последњих година показало, не траје много дуго док то сунце не постане оно летње, од кога се најрадије кријемо. Зато сунце у дому треба дочекати спремно – тако што ћемо поставити завесе које ће му дозвољавати да обасја нашу просторију баш онолико колико желимо. Наравно да то није једино због чега треба да посветимо пажњу завесама – оне нас штите од сунца, непожељних погледа и можда највише од свега утичу на целокупни амбијент. 

Како изабрати роло завесе за свој дом

Избор роло завеса за свој дом може бити кључан корак ка стварању жељеног амбијента и функционалности простора. Приликом бирања роло завеса, важно је узети у обзир неколико фактора како би се пронашло решење које одговара потребама и стилу вашег дома. Прво, треба размотрити материјал роло завеса. Материјали попут памука, полиестера или лана могу пружити различите нивое приватности, филтрације светлости и термалне изолације.

Такође, важно је размотрити и естетске карактеристике, као што су боја, дезен и текстура, како би се роло завесе уклопиле са остатком декора у простору. Даље, димензије прозора или врата за које се завесе купују играју кључну улогу у избору правилне величине роло завеса. Мерећи тачно димензије отвора, можете осигурати да завесе одговарају савршено и пружају жељени изглед и функционалност.

Након што одаберете одговарајући материјал и димензије, треба размотрити и тип роло система. Постоје различити системи за подизање и спуштање роло завеса, укључујући ручно подизање, ланац или електрично управљање. Избор система зависиће од ваших преференција, практичности и буџета. На крају, не заборавите да консултујете стручњаке или продавце за додатне савете и препоруке и зато овде погледајте роло завесе.Са правилно одабраним роло завесама, можете трансформисати простор у вашем дому, пружити додатну удобност и функционалност, док истовремено унапређујете естетику и стил простора.

Роло завесе нису само за пословни амбијент

Годинама су се завесе попут роло завеса сматрале резервисаним само за пословне просторе. И данас оне јесу највише заступљене у канцеларијама и великим просторима у којима су неопходне завесе које се једноставно одржавају а с друге стране лепо изгледају.

Ипак, те њихове добре стране учиниле су их популарним и у сваким другим просторијама – од кафића, ресторана, до станова и приватних просторија. Човеку је и код куће потребно, нарочито данас када се тако брзо живи, да има завесе око којих нема пуно посла. Када практичност и функционалност преовладају, крене и прилагођавање кућном амбијенту, па се данас роло завесе могу наћи у бројним варијантама, а не само оним, помало досадним, неутралним.

Погодне за све просторије у дому

Невероватна прилагодљивост свим стиловима и наменама учинила је роло завесе толико траженом врстом завеса. Тако да их можете видети под‌једнако често и као део спаваћих соба, наравно, дневних боравака, али и тераса, кухиња. Кључ је у томе што се оне углавном праве од материјала који одбијају прашину, не прљају се тако лако, односно не упијају мирисе, нису легло гриња.

У спаваћим собама оне могу изгледати врло елегантно и пружити амбијент који је потребан за одмор. У дневним собама оне могу бити савршено средство чак и за разбијање монотоније уколико су намештај и додаци неутралних боја. Кухиња је место где је највише истакнута њихова практичност – непревазиђене су јер не задржавају мирисе од кувања, једино је препорука да се изабере нека боја која ће неутралисати евентуално прљање, које је у тој просторији највише могуће. У дечјим собама пустите машти на вољу – и определите се за неки дизајн који ће ићи у складу са раздраганошћу која треба да краси собу малишана.

Више него исплативо улагање

Иако могу коштати више него што би коштале обичне класичне завесе, инвестиција у њихову куповину је више него оправдана и исплатива. Наиме, често цену завеса изједначавамо само са ценом текстила од ког су направљене, а занемаримо све неопходне детаље око њиховог монтирања.

Код роло завеса је велика погодност то што оне долазе заједно са механизмом, дакле уједно, те нема лутања и тражења закачаљки, одговарајућих гарнишна и слично. А често све те ствари знају да буду под‌једнако скупе као и сам материјал од ког се завесе праве. Када се ту дода и цена кројачких услуга, чега нема код роло завеса, може се доћи и до рачунице да се у неким случајевима роло завесе и више исплате, а да ће уједно и бити дуготрајније решење.