Неколико савета за уређење дома по мери модерне породице

dnevni-boravak
Pexels.com

Често се деси да вам се после извесног времена не свиђа простор око вас и хтели бисте да га мењате. Боја елемената у кухињи или дизајн трпезаријског стола после извесног времена постају досадни, а одређени комади намештаја могу да изађу из моде.

Уколико сте купили нов стан или желите да преуредите свој стари, а нисте сигурни одакле да почнете, ево неколико савета за вас. У наставку текста прочитајте како да дизајнирате свој дом да буде модеран и елегантан, а да опет задржи топлину препознатљиву за вас и вашу породицу.

Топлина кухиње

Кухиња представља једну од просторија која се користи током читавог дана. Опремљена је низом елемената у којима могу да се складиште све намирнице и потрепштине. За материјал елемената углавном се користи дрво које заправо пружа ту топлину кухињи. Боја зидова би требала бити у светлим тоновима и у различитој нијанси од садржаја кухиње, док је под углавном од керамичких плочица које се лако одржавају. Такође у примени је и мермер као материјал погодан за облогу.

Чест је случај да се кухињски уређаји као што су фрижидери или Candy судомашине постављају иза фронтова, тако да се постигне ефекат глатких и сведених површина. То умногоме олакшава чишћење, али и даје потпуно другачији осећај људима који бораве у њој.

kuhinja
Pexels.com

Уколико су кухиња и трпезарија отвореног плана онда се трудите да пренесете боје из једне просторије у другу и да направите лепу повезаност. Уколико вам је кухиња засебна, можете се поиграти и нешто тамнијим и загаситим тоновима, али опет водите рачуна о њеној уклопивости у целокупан ентеријер стана.

Акценат на дизајн дневне собе

Трудите се да вам је дневна соба оријентисана ка сунчаној страни, како бисте имали што више природне светлости. Она увек даје топлији и пријатнији утисак целокупном простору. Како је дневни боравак централна просторија у дому, треба јој дати посебан акценат.

Главни садржај у соби представља кревет. У зависности од величине просторије увек можете изабрати угаону гарнитуру, која може бити разних боја и дезена или неку сведенију и елегантнију варијанту попут софе. Фокус треба да буде на квалитету, стога је битно да изаберете што бољу дрвену облогу и што елегантнији намештај попут клуб сточића или фотеље, уколико сте и њих планирали да имате. Можете спајати разне нијансе и тонове, који ће имати неку линију повезаности са осталим просторијама у дому.

Можете уредити дневну собу по принципу максималистичког стила, где ћете имати могућности да комбинујете различите стилове и детаље. Он вам пружа могућност комфора који је неопходан свакој породици. Поставите разне биљке, рамове са сликама ваших укућана, разне сувенире са одмора, необичне полице за књиге, фигуре разних величина и облика или неко меко ћебе које ће бити идеално за поподневну дремку.

Тепих и завесе могу бити такође одлични детаљи. Уколико бирате дебље тепихе, водите рачуна о материјалу од ког је он израђен. Ако можда желите мало динамичнији ентеријер, можете употребити ћилим, који се јако лепо може уклопити у модеран дизајн. Завесе увек бирајте у контрасту са зидом, како не би дошло до стапања боја.

Модеран стил купатила

Купатило треба бити дизајнирано што једноставније и сведеније. Без претераних боја, са што чистијим линијама које прате ентеријер, прошаране детаљима попут купки које стоје на кади или закаченим пешкирима поред умиваоника.

Површине су равне, уз могућност постављања отворених или затворених полица и ормара у којима можете сместити пешкире, прибор за хигијену или уређаје попут Candy машине за прање и сушење веша.

Pexels.com

Огледала различитих величина и облика која светле, као и украсне биљке могу бити добар додатак вашем купатилу. Такође, све је чешћа употреба дрвених елемената који се у виду пода могу наћи испред каде или у туш кабини.

Уређење спаваће собе

Модерне спаваће собе одишу једноставношћу и често су у чистим или мирним нијансама, које су допадљиве оку. Немојте користити јарке боје које могу створити нелагоду, јер је ово ипак просторија за одмор и опуштање.

Уградни ормари су идеалан избор, било да је у питању соба мањих или већих димензија. Уштедеће вам простор, а могуће је правити их по мери. Кревет као главни елемент ентеријера треба да буде удобан. Можете користити и лежајеве које је могуће одвојити, те их је лако пренети у случају да се морате селити.

Ноћни сточићи, стоне лампе на њима и меки материјали покривача и јастука, добри су детаљи за простор, као и понека столица, огледало, рамови са сликама на зиду или занимљив лустер. Дрвени под, али и тепих необичног дезена могу дати ноту префињеног стила.

Радни кутак

Рад од куће је у последње време доста заступљен, стога је идеално направити и неки радни кутак који ће одговарати вашим потребама. Уколико немате посебну собу, интегришите део дневног боравка у простор који вам је потребан. Лако можете одвојити кутак за рад од остатка простора неком полицом за књиге.

У случају да вам је дневна соба нешто мања и немате простора за постављање радног стола, лако можете направити расклопив пулт који је могуће померити по завршетку посла. Ствари попут књига, разних чаша са оловкама, нотеса и папира, требале би бити уредно скупљене. Стона лампа као детаљ идеална је за радни простор.

Трудите се да створите што природније окружење и да једним садржајем не реметите други. Подједнако размислите о свим могућностима које вам се нуде, како би што пријатнији био простор намењен једној модерној породици.