Муке младих брачних парова: Како решити стамбено питање и обезбедити сопствени простор за живот и уживање

Већина младих брачних парова тежи ка осамотаљивању и организовању заједничког живота у сопственом простору. Приватност, комфор и уређење према сопственом укусу само су неки од бенефита поседовања своје некретнине, међутим, решавање стамбеног питања никада није једноставан задатак. Турбулентно стање на тржишту некретнина и неповољна економска ситуација неке су од главних препрека са којима се млади парови суочавају, а које неминовно успоравају пут ка организовању заједничког живота. Из тог разлога, доношење одлуке о куповини стана и реализација целокупног процеса је велики корак који захтева разматрање свих аспеката.

У наставку ћемо се осврнути на све факторе који утичу на коначну одлуку о куповини некретнине, уобичајеним проблемима са којима се млади сусрећу, као и неке од корисних савета за њихово превазилажење.

Финансијска стабилност

Кључни фактор у процесу куповине некретнине свакако јесте финансијска стабилност. Тек када осигурамо овај сегмент нашег живота, можемо размишљати о оваквој крупној инвестицији. Редовна месечна примања, стечена уштеђевина, као и кредитна способност значајно могу убрзати започињање самосталног живота. Пре него што уопште започнемо претрагу некретнине, неопходно је израдити јасан финансијски план и узети у обзир све непредвиђене трошкове који се могу јавити. Треба имати у виду и трошкове реновирања уколико купујемо стари стан, као и трошкове опремања као што су куповина намештаја, уређаја и других ситница. Такође, не смемо заборавити на редовне месечне трошкове за комуналије, као и оне за храну и свакодневни живот.

Познавање потреба

Пре него што почнете да читате актуелне огласе, важно је да се усагасите и одредите приоритете који се односе на ваш животни простор. Отворена комуникација са партнером и јасно изражавање жеља олакшаће саму претрагу и усмерити ваш фокус на оно што вам је заиста потребно. Локација стана игра велику улогу у доношењу одлуке о куповини, а уколико вас интересује проверена продаја станова, Београд је место које има најбогатију понуду и задовољава свачији укус. Квадратура стана је још један важан фактор који не смемо заборавити, а планирање породице је додатна ставка коју морате имати у виду када бирате стан. Периферије градова нуде комфорније станове по прихватљивим ценама, али морате обратити пажњу на повезаност са осталим релевантним објектима, као што су школа, ваше радно место или маркети и пијаце.

Живот у заједници

Велики број парова се због недостатка финансија или уштеде новца, одлучује на живот у заједничком дому са родитељима једног од партнера. Овакав начин функционисања може бити привремено решење, али пре или касније, генерацијски јаз и различита схватања дођу до изражаја, те узрокују непријатну атмосферу и честе конфликте. Уколико сте се већ одлучили на овакав потез, онда се потрудите да у том периоду уштедите што више новца. Живот у заједници ипак изискује мање месечне трошкове, зато паметно искористите боравак са са родитељима под истим кровом.

Начин финансирања

Одређени борј парова се опредељу за куповину некретнине готовином, али већина се ипак одлучује на подизање стамбеног кредита. Детаљно се информишете о најповољнијим опцијама кредита и одлучите се за најбољу опцију. Оно што треба имати у виду ако купујете прву некретнине на своје име, јесу пореске олакшице као вид помоћи државе. Постоје још неке врсте субвенција за изградњу или куповину куће у сеоској средини, а најбољи начин јесте да се информишете на сајту надлежног министарства.

Поуздана агенција

Пажљиво одабрана агенција за некретнине може додатно убрзати цео процес и помоћи вам да пронађете најбољу понуду. Покушајте да добијете препоруку од некога кога познајете и ко је имао позитивна искуства са агентима, а уколико не успете, прочитајте доступне рецензије и коментаре на интернету. Агента упознајте са вашим потребама и приоритетима, као и вашим буџетом којим располажете. Увек инсистирајте да погледате што више некретнина, а у цео процес обавезно укључите и правно лице. Правник ће бити задужен за све ставке вашег купопродајног уговора и осигурати да цео процес протекне без проблема. Инвестирање у некретнине је крупан корак, зато би требало да укључите што више стручних лица како бисте били сигурни да сте добили најбољу понуду и паметно уложили ваш новац.

Решавање стамбеног питања младих брачних парова захтеван је процес који укључује мнооштво препрека, неизвесности и стреса. Како бисте избегли уобичајене проблеме који се том приликом јављају, детаљно истражите тренутно тржиште, преиспитајте своје потребе и будите отворени за предлоге. Жељу за организовањем дома из снова претворите у стварност и уживајте у свим чарима заједничког животног простора.