Водич за соло путовање: Како да путујете сами и уживате у томе

0
agencije-za-putovanja
Pixabay.com

Путовање соло отвара врата свету на начине на које други облици путовања не могу. То је заиста важан начин путовања, макар с времена на време. 

Међутим, није баш свакоме дато да се лако снађе у томе. Постоје различите бриге – осећај усамљености, питање безбедности и још много тога. 

Савети у овом тексту ће вам помоћи да максимално уживате у путовању сами и да га заволите.

Шта је соло путовање? 

У суштини, соло путовање је када оставите иза себе све што познајете и кренете на путовање. То је путовање где сами планирате и координишете путовањем. Али постоји и групно соло путовање када се придружите тури или крстарењу сами. 

Обе опције пружају јединствено искуство истраживања света без породице и пријатеља који имају одређена очекивања од вас. То је откривање ко сте заправо када вас нико (кога познајете) не посматра. 

Зашто ћете заволети соло путовања

Када путујете сами, путујете по својим правилима. Можете радити шта год желите кад год желите. Можете се дружити с људима ако желите или их потпуно избегавати. То су очигледне предности соло путовања.

Али, постоји много бенефита оваквог вида путовања, које данас нуде бројне агенције за путовања, који утичу на целокупан живот. Ово искуство подстиче ваш лични развој и раст. Повећава ваше самопоуздање и вештине решавања проблема. Боље упознајете себе, постајете независнији и чине вас занимљивијом особом.

Топ савети за соло путовање

За неке људе, уживање у соло путовању долази природно. Други морају уложити труд да би путовали сами. Већина оних који се одлуче за то на крају се заљуби у ту идеју. 

Ево неколико трикова који могу учинити ваше самостално путовање незаборавним:

Замислите какво путовање желите. Све се врти око вас.

Пре него што кренете, почните да размишљате о свим могућностима које вам соло путовање пружа. Да ли желите да се опустите и одморите? Укључите то у свој план. Да ли сте расположени за креативно путовање? Истражите опције унапред и маштајте о њима све док не стигнете на одредиште.

Прикупите информације из прве руке пре него што кренете. Личне приче вам говоре више

Разговарајте с људима који су већ путовали на вашу дестинацију. Они ће вам дати увид у опције путовања и савете како да избегнете грешке које су они направили, те вам помоћи да сазнате више о стварима које треба радити, као и о онима које можда нису за вас . Искористите своју друштвену мрежу да пронађете људе. 

Научите да разговарате са непознатима

Започињање разговора са непознатим особама може бити тешко, посебно када сте интроверт. Међутим, овакви разговори могу потпуно променити ваш дан, ако не и живот. Постоје многе вештине које се могу развити за ову сврху и никада није касно да их научите. Заправо, тек када путујете сами, схватите колико можете да напредујете и преузмете технике екстроверта. 

Искористите искуства људи које срећете

Као соло путник, имаћете прилику да упознате више путника и локалаца него они који путују у пару. Питајте друге путнике о најбољој ствари коју су до сада доживели или локалце о најбоље скривеном ресторану у околини. Људи које срећете и савети које добијете значајно ће обогатити ваше путовање.

Будите флексибилни

Када се укажу прилике изненада, будите спремни да реагујете. Постоје моменти када флексибилност мора да буде на првом месту, а планови треба да се баце кроз прозор. То се најчешће дешава када путујете аутомобилом или возом.

Не претерујте са планирањем

Потребно је оставити довољно времена за опуштање. Самостално планирање путовања захтева више енергије него када сте са неким. Важно је имати додатно време у плану како бисте могли да се опустите у локалном кафићу, шетате пијацом или неочекивано одете на излет у планине.

Истражите дестинацију из различитих перспектива

У Лондону је природно користити метро. Међутим, вожња на врху даблдекера пружа другачији поглед на град. Ипак, не бисте желели да пропустите метро, јер је то искуство само по себи. Савет овде је да истражујете град на што више начина: пешке, бициклом, јавним превозом. 

Будите проактивни

Ако нисте сигурни у нешто, затражите помоћ. Стајање и збуњено гледање неће вас одвести тамо где желите и може привући погрешне људе. Смејте се и питајте за помоћ. То је један од темеља сигурности током соло путовања.

Придружите се дневним турама

Повежите своје независно путовање са локалним турама као што су часови кувања. Имате нове начине да боље доживите дестинацију, уживате у друштвеном времену (јер соло путници нису нужно самотњаци), и узмете паузу док организатори тура преузимају логистику и планирање.

Уживајте у вечерњим изласцима

Само зато што путујете сами не значи да морате проводити вечери уз књигу. Постоји много опција за активности увече. Ако сте у земљи чији језик не говорите, музика је увек добар избор.

Шта ако не волите соло путовања?

Хајде да будемо искрени, не воли свако исте ствари. Неки људи ће путовати сами и, из овог или оног разлога, неће уживати у томе.

Прво што се саветује је да будете стрпљиви. Нећете одмах пронаћи свој ритам на првом дану првог соло путовања. Потребно је да дате себи време да се прилагодете дестинацији и примените неке од бројних савета за соло путовања које сте претходно прочитали. Срећан пут!