Успешна пословна жена, супруга и мајка – Како се организовати?

0
Фото: Rawpixel.com

Савремено доба тражи много од жене. Жена не мора нужно бити остварена на сваком пољу да би била остварена као особа, али уколико се животне околности и личне амбиције и жеље преплету на тај начин да она стреми ка успеху и као супруга и мајка, али и као пословна жена, битно је наоружати се стрпљењем и веровати у себе.

Иако се родна равноправност коначно испоставља као важна тема и родитељи самим тиме постају једнако одговорни за бригу о деци и финансије, природа на известан начин ипак одређује мајку као основни извор сигурности детета у најмлађем животном добу, а сама трудноћа и порођај представљају велики физички и психички изазов који траже од жене да направи паузу у каријери барем на кратко.

bela-majica-žuta-suknja-žena
Фото: Pixabay.com

Партнерски однос неретко такође трпи због недостатка времена и бројних обавеза које родитељство и пословни задаци стављају пред супружнике, те се балансирање између бројних важних животних улога некада чини изузетно тешким.

Ово, међутим, не мора бити случај и бити уједно успешна супруга, мајка и пословна жена је, веровали или не, сасвим изводљиво. У овом тексту можете прочитати више о начинима да постигнете прекопотребну равнотежу у својој свакодневици.

Балансирање између деце и посла

Такозвана нова нормалност је ставила пред маме које имају опцију рада од куће готово немогућ задатак. Како бити добар родитељ и не усмеравати пажњу детета ка садржајима на телевизији или таблетима, а истовремено одговорити на све пословне обавезе? Чињеница је да је свако решење релативно, те ће нека деца тражити родитељима да их анимирају без обзира на то што сте од дневне собе направили играоницу не бисте ли им заокупили пажњу.

Немојте се уморити од објашњавања, већ инисистирајте на томе да помогнете детету да разуме зашто сте фокусирани на рачунар уместо на игру са њиме. Можете му дати одређене задатке, не би ли стекло утисак да и оно доприноси вашем успешном раду, а играчке које подстичу креативност попут кинетичког песка са модлама или табле за цртање кредама су увек добра идеја.

Напослетку, што се раније помирите са тиме да ће самостална и креативна игра детета направити мало више нереда, биће вам лакше. После вашег радног времена, можете заједно поспремати у оквиру својеврсне игре.

Фото: Pixabay.com

Уколико радите из канцеларије, прихватите чињеницу да ће бака и дека или васпитач бринути о вашем детету док сте на послу. Ово с почетка углавном бива испраћено сузама с обе стране, али гледајте на то позитивно и рачунајте да ће ваше дете тиме стећи нова искуства и раније се социјализовати.

Ручак увек можете припремати унапред или просто купити готово јело при повратку с посла, не бисте ли имали више времена за забавне активности са породицом. Немојте мислити да вас подгрејан или купљен ручак чини мање успешном домаћицом и мајком, напротив. Уколико успешно изнесете алтернативна решења и тиме добијете прилику за осмех или два више у току дана, знајте да сте сјајно одиграли своју улогу.

Празници и прославе

Када пристигну важни датуми чијим се обележавањима сви радују, неретко добијате слободан дан од послодавца, али због тога то време утрошите на припрему послужења, декорацију, а касније и распремање простора. Иако је лепо да своме детету и супругу приредите неке лепе моменте уз здраву храну коју сте баш ви припремили, упамтите да то не би смело да буде по цену вашег доброг расположења.

здрава-исхрана
Фото: Unsplash.com

Чињеница је да оброк можете поручити, можете изнајмити већ уређен простор, а загрљаје и лепе речи пуне љубави нико не може пружити вашим вољенима уместо вас. Када се приближи рођендан вашег детета, несумњиво је најбоља идеја да поручите укусан кетеринг за дечије рођендане, а исто важи и за друге прилике за окупљања. Када год имате могућности, одаберите да прославу организујете у за то намењеном простору уместо у свом дому, не бисте ли избегли сате распремања након одласка гостију. Као што смо рекли, савремено доба тражи много од жене, стога не презајте од савремених решења која вам могу многе подухвате значајно олакшати.

Узајамно залагање

Када парови добију децу, уз безброј радости и разлога да се партнери додатно зближе, неретко се налазе и на својеврсном испиту. Бројне додатне обавезе и веома мало слободног времена које супружници имају једно за друго могу довести до тога да веза сама по себи, која је заправо основ породице, бива скрајнута и на неки начин подразумевана.

Како блиске односе не би требало подразумевати него неговати, битно је да одвојите део дана или барем неколико сати у току недеље једно за друго и неке активности у којима сте уживали пре но што сте ушли у ову изазовнију, али свакако лепшу етапу живота. Ово у сваком случају зависи од обе стране, те не би ли жена била успешна као супруга мора наићи на једнак труд у том погледу од стране свог партнера и обратно.

Оно што може да уради један партнер сам за себе, а од чега умногоме зависи успешност везе, је самопоуздање на којем треба радити бригом о сопственим потребама. Тек када је особа задовољна собом може заиста бити задовољна у вези.

Време за себе

Уско везано за претходно речено, веома је важно да у походу ка успесима у својим бројним животним улогама повремено направите паузу и посвети се себи. То може бити у домену неге физичког изгледа, може бити неко ситно задовољство попут неколико сати за омиљену серију или књигу. Циљ је да се осећате добро у вези собом, односно да будете најбоља верзија себе у датим околностима.

писање
Фото: Pixabay.com

Чињеница је да одређени успеси носе и одређену жртву, те да се на свом путу ка постигнућима морате одрицати много чега, али је исто тако веома важно ставити и сопствене потребе на своју листу дневних или барем недељних активности. Најуспешније мајке и супруге су управо оне чији је осмех искрен, а пословне подухвате ћете далеко ефикасније савладавати уколико имате високо самопоуздање.

Време за себе свакако треба да подразумева и доследну бригу о здрављу. Свака жена треба да има редовне посете гинекологу и јак фокус на репродуктивно здравље. О томе шта гинеколошки преглед подразумева детаљно прочитајте на: https://eginekolog.ba/ginekoloski-pregled/ 

Поред тога старање о оралној хигијени, и уопште пажљиво поступање према сопственом телу, избору хране и суплемената је кључно за благостање.

Иако се понекад чини да је тешко жонглирати различитим захтевним улогама, чињеница је да свакодневно имате прилику да сретнете жене хероје које несумњиво носе на својим раменима много и с љубављу. Када следећи пут будете донели кући кесе са намирницама ходајући у салонкама или када вам дете с врата вртића полети у загрљај, будите уверени да радите праву ствар.