Како се припремити за царски рез?

0

Планирани царски рез је једна од опција која се препоручује у случајевима када је апсолутно индиковано да би вагинални порођај изазвао већи ризик по маму и бебу. Само сазнање да вас чека оперативни захват, уз све бриге које муче труднице у 9.месецу трудноће, су нешто што изазива страх и бојазан.

Правилна припрема за царски рез доноси психичку и физичку припрему за лако суочавање са свим што вас очекује и знање како да се понашате у предстојећој ситуацији. Стручан тим лекара и медицинског особља је задужен за ваше здравље и здравље ваше бебе, али ћете се ви осећати сигурније и боље ако знате шта можете да очекујете у сваком тренутку.

Управо из тог разлога је написан овај текст. Циљ је да се пренесе искуство других мама и покаже да иако компликованији, порођај царским резом итекако може да буде што пријатније искуство, без нервозе и бриге.

Разговарајте са гинекологом око свих недоумица

Као што је препорука током читаве трудноће, и око порођаја  тако и за сам  царски рез на првом месту треба се консултовати са гинекологом. Он ће дати најбоље савете и информације из прве руке о ономе што вас чека.

Објашњење од стручног лица је више него добродошло па ћете знати колико траје процедура, какве опције имате за анестезију, како тече опоравак, колико дана вас чека у породилишту…

Имаћете бројна питања и дилеме, а лекар који води трудноћу ће донети најпоузданије одговоре. Они ће вас смирити и усмерити на даљу организацију и припрему за договорен датум порођаја.

Проверите шта је потребно понети у породилиште у првим данима

Свако породилиште има списак дозвољених ствари које се могу понети и неопходне су за боравак у породилишту. Већина не дозвољава паковање у торбе, већ се ствари спремају у кесе, а исто тако се дају списак неопходних ствари за новорођенче као што су пелене и козметика.

Све ове ствари треба спаковати и припремити раније јер чак и ако је царски рез планиран, неће увек бити тог термина пошто бебе долазе на свет онда када то оне саме желе.

Психичка припрема за царски рез

Хормоналне промене су нешто што смета свакој трудници, а нарочито када постоје реалне бриге и страх од предстојећег порођаја и улоге која вас чека.

Потребно је да некоме кажете своје страхове и бриге, али одаберите особе које јесу права подршка и донеће вам снагу за суочавање са порођајем.

Осим тога, ако је страх и брига превелика, а не постоји реалан основ за то, можете поразговарати и са терапеутом који ће вам помоћи да страх и нервозу усмерите на другу страну, а пронађете психичко растерећење.

Придржавајте се периода опоравка

Маме брине и сам ток порођаја, али и период након њега. И ту вам искуства других пацијенткиња може помоћи, али треба бити опрезан при дељењу искустава јер обично уплаше породиље више него што помогну код опоравка.

Након истека анестезије важно је нагласити да опоравак не боли, рана благо затеже и пецка, постоји вагинално крварење, али су симптоми често попут менструалних болова или незнатно јачих.

Могу се јавити болови у леђима, дезорјентисаност и вртоглавица, али ће и то проћи у првим данима и недељама након царског реза.

Одмах после порођаја се догађа пад хормона који, баш као на почетку, прави велике дисбалансе у организму и чини да је породиља у страху, дилемама, тужна и сетна много више него што је то очекивано и нормално.

И то ће проћи, али је потребно време, подршка и разумевање јер се код многих породиља јавља и постпорођајна депресија па је важно бринути и о менталном као и о физичком здрављу маме.

Првих неколико дана беба је у инкубатору најчешће што вам даје времена да започнете период опоравка, а касније и код куће наставите у добром смеру. Чека вас више седмица лаганог укључивања у редовне обавезе, али ће и то проћи брзо и лако, без икаквих компликација.

Царски рез је сложена процедура којом се кроз рез на стомаку порађа беба. Да би се извела процедура рез се прави на кожи и материци, али се и мишићи померају тако да се дете безбедно извади без проласка кроз порођајни канал.

Сама помисао на потребу за оваквим порођајем је стресна за сваку трудницу и свакако је да доста размишља о томе.

Први начин за сузбијање страхова је гинеколог који ће дати стручне савете за психичку припрему.

Осим тога, разговор са породицом, пријатељима и терапеутом ће омогућити психичку припрему и менталну снагу за период који следи. Страх ће увек бити присутан, али не би требало да паралише већ га сузбије нада, ишчекивање и радовање као емоције које се такође осећају.

Спакујте све потребно што је на списку породилишта и покушајте да сузбијете све страхове које ћете свакако имати. На крају, доћи ће и тај дан, а ви ћете бити спремнији за сам чин који следи, а кад узмете бебу у руке, све ћете заборавити и сећаћете се само лепих тренутака.