Izbeljivanje zuba u kućnim uslovima – istina ili marketinška zabluda

U različitim objavama na društvenim mrežama, tekstovima na veb-sajtovima, YouTube videima, pa čak i u ponekim medijima (najpre u časopisima, novinama i na televiziji) može se naići na temu izbeljivanja zuba. Tamo se najčešće govori o naizgled bezbednim i efikasnim rešenjima koja mogu povratiti sjaj zuba bez oštećenja zubne supstance. Međutim, postavlja se pitanje da li je izbeljivanje zuba u kućnim uslovima istina ili dobro osmišljeni marketinški trik. Da bismo detaljnije objasnili tehnike izbeljivanja zuba, najpre je neophodno reći zašto zubi uopšte menjaju boju.

Zašto zubi menjaju boju

Promena boje zuba može biti uzrokovana različitim faktorima. Verovatno najučestaliji, dolaze od prekomerne konzumacije duvana, ali i tamnih pića poput kafe, čajeva, crnih vina ili gaziranih pića. Kada je reč o ne tako učestalim faktorima koji mogu izazvati promenu boje zuba, svakako treba izdvojiti genetske uticaje, neredovnu oralnu higijenu, proces starenja (odnosno trošenja gleđi), a zatim i povrede zuba, prekomernu upotrebu fluora kao i određenih lekova za krivni pritisak. Isto tako, vredi napomenuti da hrana sa jakim pigmentom (uglavnom su to određene vrste bobičastog voća), takođe može uticati na promenu boje zuba.

Najčešće metode prirodnog izbeljivanja zuba

Na pretraživačima možete pronaći pregršt preparata, prirodnih recepata i uradi sam metoda koje bi vam potencijalno mogle pomoći da izbelite vaše zube. U narednim redovima teksta navešćemo najpopularnije tehnike i otkriti koliko koja može biti korisna, ali i opasna.

Limunov sok i soda bikarbona

Kombinacija ove dve supstance je sasvim izvesno najpoznatiji prirodni recept za izbeljivanje zuba. Ipak, iako može ostaviti pozitivne rezultate u vidu kratkotrajnog izbeljivanja zuba, ovaj postupak može biti koban po vaše dentalno zdravlje, pogotovo ukoliko se često ponavlja. Naime, kiselost limuna i snaga sode stvaraju snažnu i agresivnu pastu koja učestalim upotrebama uništava gleđ zuba, čini je poroznom i prijemčivom za spoljnje uticaje.

Jabukovo sirće

Po recepturi bi trebalo razrediti jabukovo sirće vodom i koristiti ga kao sredstvo za ispiranje usta. Ovaj recept nikako nije preporučljiv. Nažalost, mnogi olako zaboravljaju koliko je sirće kiselo te da posledično može potpuno oštetiti zubnu gleđ.

Hidrogen peroksid

Slično kao i u prethodnom receptu, hidrogen peroksid treba razblažiti vodom i koristiti ga za ispiranje ili pak dodatak pasti za zube. Ovde je važno napomenuti da prečesta upotreba može iritirati desni i oštetiti zube.

Soda bikarbona i pasta za zube

Nemojte se iznenaditi što ponovo spominjemo recept koji u osnovi sadrži sodu bikarbonu. Njeno abrazivno svojstvo čini je idealnim sastojkom za svaki prirodni recept, međutim, ista u kombinaciji sa pastom za zube ipak ne ostavlja zavidne rezultate. Pomoći će jedino u uklanjanju površinskih mrlja sa zuba.

Kokosovo ulje

Recept nalaže da treba uzeti kašiku kokosovog ulja i mućkati ga u ustima dvadesetak minuta. Iako postupak može pomoći u smanjenju bakterija u ustima, efekti izbeljivanja su obično izuzetno blagi.

Pasta od svežih jagoda i sode

Jagode sadrže prirodne kiseline i vitamin C, koji mogu pomoći pri izbeljivanju zuba. Međutim, napominjemo da zgnječene jagode u kombinaciji sa sodom bikarbonom takođe ne ostavljaju zavidne efekte.

Olovke za izbeljivanje zuba

Na tržištu možete pronaći nekoliko vrsta olovaka za izbeljivanje. U osnovi svake od njih je gel koji bi trebalo istiskivati na zube, pri čemu bi maksimalno trebalo voditi računa da smesa ne dođe u kontakt sa usnama. 

Činjenica da se ovaj postupak ne obavlja u stomatološkoj ordinaciji definitivno dovodi u pitanje sigurnost i opravdanost olovaka za izbeljivanje. Slična stvar važi i za preparate poput praha, kapi i pasti za izbeljivanje, koji manje-više ostavljaju iste efekte.

Koja je to zajednička osobina navedenih recepata

Premda naizgled deluju potpuno različito, svi prethodno pomenuti recepti imaju jednu zajedničku osobinu – oslanjanjaju se na sastojke sa blagim abrazivnim ili kiselim svojstvima. Kako abrazija površine zuba podrazumeva uklanjanje isključivo spoljnje strukture poprimljenih pigmenata, dakle bez prodiranja u dublje slojeve gleđi, možemo reći da je svaka uradi sam metoda samo trenutno rešenje. Da stvar bude još gora, učestalim upotrebama navedenih snažnih supstanci samo možete dodatno ugroziti svoje dentalno zdravlje.

Kome se onda obratiti

Odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan. Ukoliko smatrate da su vaši zubi poprimili previše žutog pigmenta, znatno efikasniji efekat postići ćete odlaskom zubaru. Iskusni stručnjaci će redovnim intervencijama ukloniti sav kamenac i ispolirati zube tako da skoro ne prepoznate sebe u ogledalu. Stoga savetujemo da nikako ne eksperimentišete sa receptima koje pronađete na internetu. Pouzdane stomatološke ordinacije poznate po kvalitetnij usluzi moraju biti vaš prioritet.