Како написати роман за један дан и да ли је то могуће?

Foto: Milica Milenković, privatna arhiva

Пре него што одлучите да напишете роман за један дан, морате прво знати каквим ресурсима талента и енергије располажете, да ли морате спавати у току тих 24h или не, да ли се и после колико времена умарате док укуцавате текст, колико пута једете у току дана и да ли ће вам баш тог дана који одредите за писање доћи гости или искрснути неки излазак.

Мој савет је следећи: поделити писање на два дела од по 12 сати. Тако имате ноћ за спавање или дан, небитно. Искључите мобилни и друге везе са светом, не улазите на Интернет, на Фејсбук и друге мреже. Пустите свет да живи без вас бар тих 24х.

Онда сести и писати, у просеку 4 странице сваког сата. Тако добијате 100 страна, што је довољно. На сваку страну потрошити 15 минута. Сваког минута укуцати два реда.

Знам да је чудно, али ако за писање романа морате утрошити годину дана живота, зашто све своје капацитете не бисте угурали у 24х и завршили посао.

Поготово ако иде пролеће (ко би пролеће хтео проводити уз комп?), и ако иде лето (ко би хтео лето провести уз комп?), и ако вас чека хиљаду лепих ствари, а ви се намерачили на неки роман?

Наравоученије: Седи и пиши, не филозофирај!

Ауторка: Милица Миленковић