МИТ О ДИЈЕТАМА И КАКО СЕ ЗАПРАВО ХРАНИТИ

0

Дијета ова, дијета она. Једна траје 7 дана, друга 10, у сваком случају губи се енорман број килограма у веома кратком року, и то управо оно салце које су годину-две слаткиши стрпљиво гомилали око Вашег струка. Обавезне су рестрикције истих у том пероду, али и још много чега што не би требало. Вежу вас у њима за вочке и воду, евентуално још коју намирницу, али једнолична исхрана је обавезна, као и физичка активност – шетање или (за)обилазак лифта степеницама. Нема везе што имате 4 степеника по спрату до стана.

Не желим бити тако иронична, али морам. Шта када се та магична недјеља или трећина месеца заврши..? Колико ће трајати магићна трансформација вашег стаса?
Одговор је – јако кратко. Врло је вероватно да ћете бити жељни свега, поготово оног но-но, јер сте данима живели на фруктози из наранџа, салатицама и води.
Да поентирам пре краја, а затим да наставим. Брзе дијете не воде ничему. Нисам имала личног искуства али могу то да тврдим; окружена сам незадовољним људима који су стално на неким дијетама а и даље су гојазни и сањају праву храну, па као да се и од тих снова гоје. Има и оних који једу свега једном дневно, али поштено, све од реда. И опет се гоје, не знају одакле.

У чему је проблем?
Претерана рестрикција калоријског уноса, или један обилан оброк у току дана, пре/након вишечасовног изгладњивања, успоравају метаболизам и узрокују складиоштење унете хране “за сваки случај”. Наше тело треба калорије да би нормално функционисало, и, код оба пола, никако не може без бар 1200 кцал. Може, али ће спорије трошити енергију из хране како би имало довољно за све што га чека у току дана. Хемијски и метаболички процеси у организму се успоравају, гладни смо, безвољни и нервозни услед наглог скока инсулина, који чини да имамо потребу за нечим слатким, масним, јаким. И то стално.
А ми онда морамо ОБАВЕЗНО посегнути искључиво за наранџом, или јајетом. Или неком другом воћком. И то је заблуда… Фруктоза из воћа јетрени је шећер. Наша цењена јетра може примити количину шећера која је једнака једној осредњој јабуци. Претерани и свакодневни унос воћа уместо есенцијалних масти, протеина и сложених УХ из осталих намирница, доводи до складиштења сала у пределу стомака. Поједете једну јабуку, јетра је засићена шећером, а ви поново за оброк имате воће. И то касно увече. И бам – та наранџа оде право у стомак. Једна ружна масна ћелијица више, као да сте појели станглицу чоколаде.

Није толико страшно, али дужи период овакве исхране не води вас никуда. Штавише, можете врло ружно да смршате. Мишићи које градите вежбањем, магично ће прелазити у сало. Сало се оваквом исхраном не губи. Поготово се не губи дијетом од 10 дана, након чега се враћате на старе нутри навике. За месец дана килограми опет ту, као и зловоља, незадовољство поразом, и поред краткотрајне битке.

Шта је решење?
Хмм решење не траје ни 7, ни 10 дана. Решење споро почиње, развија се, али нема краја. Мењају се навике у исхрани, свест о количини и квалитету хране и намирница. Захтева се мозгање, али не под обавезно бројање калорија и оптерећивање. То већ остављамо професионалцима који од свог тела живе. Наравно, можда након експеримента, пожелите да се бавите и тиме. Када видите шта је све могуће. Ради се о разноврсности.

Пре свега, ЈЕДИТЕ. Чешће, али мање. Једите месо, сир, јаја, рибу, поврће, воће, хлеб од целог зрна, наравно, мање али не треба га скроз искључити. Ништа не искључујте, само смањите. То је довољно за почетак. Временом, слатко сведите на 1 недељно, или кад осетите потребу за слатким, направите воћну салату са нискокалоричним шлагом и црном чоколадом. Уколико користите блендер у кухињи, можете смућкати воћкице и направити смотхие, пун витамина и влакана. Бићете свежи и пуни енергије, за разлику од краткотрајне енергије коју Вам Сницкерс обезбеди. Након два сата Вам се приспава, јер силни шећер изазове брзу енергију, али и њен брзи пад. Тај вештачки шећер Вам уопште није потребан.

Foto: favim.com

Пијте доста воде. Пожељно је минимум 2 литра дневно, а ако сте физички активни и до 1-2 литра више. Пијте воду пре, у току, и после тренинга, како би хидрирали тело, подмазали тетиве и зглобове. Не да Вам се мућка у стомаку, али пар гутљаја, милина.
Повећајте унос протеина и поврћа. Протеини из белог и посног сира, беланаца, млека, прави су пут ка мишићима који роше сало око себе. Кажу да 1 грам мишића више троши три грама масти у организму. Зато – протеини и тегови у шаке. Нећете се претворити у Хулка. Само ћете имати обликоване руке, ноге, мањи стомак.
За вечеру – слободно пилетина, риба, салата, сир, јаја. Ипак заобиђите скроб, воће и хлеб. И једите после шест поподне, такође! Дуго гладовање већ је резервисано за ноћ. Последњи оброк треба сместити у желудац 2 сата пре сна, како би се организам примирио али ипак хранио преко ноћи.
После тренинга најбоље је узети wхеy протеин са водом. Не, то није хемија. То је протеин из сурутке коју сигурно не бисте пили. То је много мања хемија од бечке шницле поховане на уљу. Има укус чоколадног млека, мења оброк и помаже да брже дођете до жељених резултата. За две године попила сам преко 10 кг и нисам Шварценегер сада.Wхеy протеин већ је други мит, о ком ћемо неки други пут. Но, није на одмет поменути га.
Могуће је не јести брзу храну, чинијица са ручком стаје у сваку торбу за посао. Пробала сам. Могуће је наручити лимунаду уместо кока коле у кафићу и кафу без млека и шећера. Изузетно добро ради што се разбуђивања тиче.

Е сад, покушајте тако не 7, не 10, не 14, већ 365 дана у години. Одступања су могућа и дозвољена, али је већина битна. Заборавите на таблете које топе баш тамо где замислите, па оне очитају, заборавите на гладовање, заборавите на преједање. Заборавите и на вагу. Килограми нису готово никакво мерило. Некад смо тежи, некад лакши, често је то горе-доле вода. Обими су битни. Некад кад смо тежи изгледамо лепше, све зависи у шта су се килограми претворили. Да ли је то стомак или квадрицепс јако је битна ствар.
Једите свака 3-4 сата помало, једноставно, без претераних миксева и додатака. Олакшајте вашем стомаку, па ће бити лепши. Олакшајте себи пре свега. Исхрана је нешто са чим се не игра на кратке стазе. Навике у исхрани мењају се дуго, али трајно, за здравље, лепоту, самопоуздање. 1 чаша воде чини чуда за тен, метаболизам, концентрацију. А и за целулит.

И заборавите на само две намирнице 10 дана и 2 килограма мање. Иначе ћу вас гађати наранџом!

Ауторка: Александра Рајић, Blacksheep.rs