Кад креативност удари у главу

0
Foto: Radoslav Veljović

Креативност можемо пронаћи свуда: у уметности, књижевности, науци, свету интернета, у свакодневном животу, на сваком кораку. Можемо је, у најобичнијој летњој шетњи, пронаћи на дечјем цртежу на улици, на графиту на зиду, у игри облака и упорности сунчевих зрака.

Једино и оно кључно је да је морамо знати препознати и макар делић те чудне чаролије имати у себи.

Не постоји човек који није креативан. Креативност је, најпростије речено, пут до знања. Не може постојати мимо знања. То је, заправо, стварање веза између знања и искуства. Што више искуства и знања имате веће су шансе да ћете бити креативнији. На вама је само да направите нове везе између њих и кренете на креативно путовање како би сте дошли до нове идеје.
Стив Џобс је у једном интервјуу рекао: „Креативност је просто повезивање ствари. Када питате креативне људе како су нешто урадили они се осећају помало кривим, јер заправо нису урадили ништа, једноставно су видели ствари на мало другачији начин… То је зато што су успели да направе везу између искуства и направе нешто ново. А разлог томе је да су имали више искуства од других или су размишљали о својим искуствима на сасвим другачији начин.“

Foto: Jelena Babić, privatna arhiva

Можда немам више искуства од неких, али имам у себи то „лудо зрнце“ да свет посматрам мало другачије. Знам да сањам и на јави, да се играм кад нема места игри, да се опустим и размишљам „шарено“. Знам, да кад крочим у своју школу и затворим врата учионице, отварам један нови свет у коме могу да дишем. Тада нестају све тегобе и сви проблеми, тада откривам нова пространства. Тада моји ученици, заједно са мном, плове у нове креативне авантуре.
Учионица и цела школа одише једном пријатном атмосфером, а знања која стичу на овај начин остају за цео живот.
Некада од те своје лудости, да кажем, не знам шта ћу пре. Зато пишем, сликам, правим, скицирам… Зато, некада, почнем много ствари одједном, не би ли нешто остало заборављено. Све то буде приведено крају, а ја обожавам тај свој креативни хаос.

Просто, другачије не бих умела да функционишем.

Ауторка: Јелена Бабић

Ако вам допао текст, прочитајте ко све подстиче Јелену на креативност.