Дени путује – стазе настају ходањем

0

Недавно сте имали прилику да прочитате два занимљива текста о Посткросингу и Maгичној пошти сa блога Дени путује, који уређује и пише Данијела Суртов. Знатижељна и увек спремна на авантуру Топличанка је пронашла ову младу ауторку и одлучила да вам је представи.

Ко је Дени и куда она то путује?

Данијела Суртов је апсолвенткиња германистике која каже да свој дан може сместити у једну реченицу: „Студирам, радим, путујем и пишем.”

Foto: Deni putuje

Блог Дени путује настао је сасвим спонтано. Текстове о путовањима првобитно је постављала на свом Фејсбук профилу у виду белешки, док јој неко од читалаца није предложио да направи блог. Од идеје до реализације прошло је пар дана, блог је направила сама, уз помоћ бесплатне Вордпрес теме. И тако је све кренуло…

– Мислим да свако путовање на ком сам до сада била заслужује да се нађе на блогу. О неким путовањима писала сам непосредно по доласку, а о неким пишем ретроспективно. Нажалост, постоји велики број места која сам посетила, а о којима нисам писала, јер су фотографије из старог телефона доста лошијег квалитета. Та места морам посетити поново, како бих их могла фотографисати. Међу њима су Краков, Виљнус, Потсдам, Сарајево, Вишеград… Највећи проблем код путовања је: што више путујете, све вам се више путује. Моја листа места које сам желела да посетим се продужава, уместо да се скраћује… Ако бих морала да издвојим једно место, то би био древни град Петра у Јордану. – каже Данијела.

Gaios,, Paxo, Grčka, foto: Deni putuje

До сада је посећивала само европске земље, и планира да се њима посвети и у наредном периоду, јер је, како каже, сигурна да ту има још много тога неоткривеног, посебно на истоку. Посетила Аустрију, Мађарску, Словачку, Пољску, Румунију, Чешку, Немачку, Грчку, Француску, Италију, Босну и Херцеговину, Летонију, Литванију, Данску, Белгију, Луксембург и Словенију. Управо је Словенија очарала својом предивном природом, па има статус Данијелиног „омиљеног” посећеног места.

– До краја године су у плану још Хрватска, поново Италија и Француска, и жељно очекивана Шпанија. Наравно, у неким земљама сам била више пута, а у некима само једном, тако да сам сигурна да ћу им се враћати. Наравно, на ред ће, временом доћи и други континенти. – каже Данијела.

Због жеље да увек буде Дени што путује, Данијела подиже у себи грађанку света.

– Трудим се да будем грађанка света, да схватим и прихватим сваку различитост. Да не робујем предрасудама којима нас свакодневно бомбардују и које су веома често устаљене у нашој околини. Понекад је веома тешко, посебно када живите у земљи као што је Србија, а жеља вам је на пример, да посетите Албанију. Наилазите на осуђивачке погледе и погрдне коментаре. Али, то је оно са чиме се , верујем, сваки космополита бар некад сусрео.

Kanjon Nere, Rumunija, foto: Deni putuje

Поред путовања, њена велика љубав су разгледнице, заправо стари начин комуникације: слање писама и разгледница.

– Као неко ко сакупља разгледнице и радо их шаље драгим људима, желела сам да читаоцима представим идеју Постцроссинг-а. Након тога сазнала сам и за хуману акцију Магична пошта. Обе идеје одлично су прихваћене у Србији и региону, а после мојих текстова почели су да ми се јављају људи који желе да учествују, што ме је јако обрадовало и мотивисало да ове идеје и даље ширим. Надам се да ћу ову рубрику моћи да обогатим и причама о поштарима из нашег краја, текстовима о занимљивим поштанским маркицама, а циљ ми је и да Postcrossing представим својим колегама наставницима јер сматрам да би ова идеја могла бити занимљива и онима који уче немачки или друге стране језике. – каже ова блогерка и путница.

Ове текстове можете пронаћи у рубрици Pošta&Co на њеном блогу, а сутра читајте у нашем журналу о чему причају Данијелине разгледнице.