Разгледнице причају

0

Можда јесам старомодна, али обожавам разгледнице. Колико волим да их сама пронађем, и из неког места понесем кући , толико волим и да их добијем од мени драгих људи. То парче картона украшено сликама и симболима места која посетим довољно је мало и лагано да стане у моју торбу и не учини је тежом, а довољно велико да ми измами осмех на лице, чак и после мноштва година.

И све их чувам. Неке су већ старе, пожутеле и искрзане. Неке су на полеђини ижврљане разним чича – глишама од стране мојих малих рођака коју су нам били у посети…

Неке су ми стигле поштом и на полеђини крију старе поштанске маркице, носе сунчане поздраве из Сутомора и Паралије, неке сам добила лично од мени драгих људи, из разних делова Европе, понајвише из Немачке, а неке сам себи купила сама у селима, бањама, градовима, манастирима, дворцима и на планинама до којих сам до сада стигла.

У овом, и у пар наредних текстова о разгледницама, представићу вам у пар редова оне које у мени буде посебна сећања и осећања и из тог разлога имају посебно место у мојој колекцији.

Разгледница са Фехмарна

Фехмарн је немачко острво у Балтичком мору на ком сам зарадила свој први прави новац, радећи у пекари. Ово је уједно био и мој први боравак на мору и први одлазак од родитеља на дуже. На острву сам провела два месеца, упознала дивне људе, пре свега једну Андрину, уживала у сунцу и песку скоро сваког дана након радног времена. Када сам добила прву плату, послала сам родитељима ову разгледницу, и сигурна сам да су били веома поносни. Фехмарн сам посетила и 2014. године, истим поводом, и надам се да ћу му се бар још једанпут вратити.

Разгледница из Мекхелена

Мекхелен је белгијски градић који се налази између Брисела и Антверпена. Посетила сам га у новембру 2017. године. Како сам сазнала за Мекхелен? Пре пар година добила сам од друга као сувенир из Белгије мали календар. На једној од страна календара налазила се предивна грађевина, али испод ње није стајао никакав назив. Друг није знао да ми каже где се она налази, и обоје смо остали у незнању. У новембру 2017. , када сам истраживала о Белгији на интернету, пронашла сам ову грађевину и видела да се налази у Мекхелену. Тако да, мој пут у Белгију није могао да прође без посете овом граду. Само Оља зна колика је била моја срећа када смо се тамо нашле!

Разгледница из Сарајева

Ово је сигурно прва разгледница коју сам икад добила, 2001. године. За њу сам можда и највише сентиментално везана, јер је стигла од мени драге Миње. Миња и ја смо биле најбоље другарице у основној школи, али после трећег разреда се испоставило да се и ја и она селимо и да више нечемо моћи да се дружимо тако често. После тога изгубиле смо контакт, а разгледница је увек стајала на полици у мојој соби, и сачувала наше пријатељство од заборава. Захваљујући друштвеним мрежама пронашле смо се 2010. године ? Морамо једном заједно отићи у Сарајево!

Разгледница са Метеора

2015. године Марко и ја смо посетили Олимпску регију и том приликом обишли и незаобилазне манастире Метеора. Обоје смо били одушевљени тим чудом насталим у сарадњи природе и човека. А разгледницу смо освојили на томболи у аутобусу – тачније он, јер је извучен његов број седишта, 51. Ова разгледница ме увек подсети на чудесне Метеоре, али и на један од најзабавнијих тренутака овог путовања.

Разгледница из Лутракија

Ова разгледница нашла се у мом поштанском сандучету 2009. године. Стигла је тачно за мој 18. рођендан, од моје сестре Миље. Уједно и разгледница и честитка, једна од оних којима сам се највише обрадовала. Миља ми је честитала рођендан и написала да жури на плажу! Увек ме разнежи, али и слатко насмеје.

Разгледница из Бекоктена

Бекоктен је трансилванијско село које се налази на 30ак километара од града Фагараша. Једноставније речено – у недођији ? У овом месту сам 2017. године провела две недеље, радећи на дечијем кампу на немачком језику. Живела сам у једној од сеоских кућица са 17 дечака узраста од 8 до 11 година, јела укусну домаћу храну и лудо се забављала! Ово је место које сигурно не бих посетила да нисам ишла на камп – јер га не проналази ни Гоогле мапа!

Да ли и ваше разгледнице умеју да испричају причу?

Ауторка:Данијела Суртов

Ако вам се допао текст,  погледајте шта још ради и где Дени путује.