Коста Маринковић – српски Индијана Џоунс

Foto: Kosta Marinković, privatna arhiva

Коста Маринковић је апсолвент на Факултету спорта и физичког васпитања, има 23 године и велику тежњу да у животу буде АВАНтуриста, а не туриста. Тренутно живи и ради на броду и на Атлантику зарађује новац за свој пут око света. Један је од ретких из наше земље који су се пријавили за експедицију на Северном полу, а према гласачкој табели је први из Централне Европе у трци за своје место у авантури. Потребан му је сваки глас да то тако и остане.

Коста Маринковић машта о томе да буде један од двадесет четворо људи из целог света који ће у априлу прећи преко 300 км Арктичке дивљине. У овој експедицији коју организује „Fjallaven Polar“,

саонице вуче преко 200 паса.

– Рођен сам за авантуристичким духом, откако сам био мали волео сам свуда да идем, увек сам имао бујну машту, те сам копирао ликове из филмова када сам се играо и замишљао своје авантуре по којекаквим џунглама и преријама. Желим да будем прави Индијана Џоунс, а трка са псима на најдаљем северу, о томе маштам већ годину дана – каже Коста.

Пропутовао је већи део Европе, Америку је обилазио са једним ранцем на леђима месец дана и сада је, како каже, спреман да забоде српску заставу на Арктик.

Велике зиме и ниских темература се не плаши, само жели да оде. Највећу подршку има од своје породице, а та подршка није изостала ни када се као двадесетогодишњак са једним ранцем на леђима упутио у Америку. Тамо је дочекао и свој 21. рођендан, и како каже у шали, по други пут постао пунолетан.

Следећи свој мото ,,Свако може бити туриста, али није свако путник“, Коста се припрема за путовање по југоиточној Азији и повратак транссибирнском железницом, али се пре тога нада учешћу у поларној експедицији.

Може се рећи да за Косту нема зиме, јер има и велику подршку своје баке. Баба га подржава ширењем приче по пијаци и локалним продавницама, као и вуненим чарапама, а ви можете помоћи да се оствари један дечачки сан тако што ћете гласати OВДЕ.