Вежбање у трудноћи

0
Foto: Stars fit

Кретање и бављење физичком активношћу је веома важан сегмент нашег живота, који би требао да буде неизоставан и за вријеме трудноће. Уколико је трудноћа здрава и имате одобрење вашег љекара а налазите се у пуних 20 недеља, онда не постоји разлог да не будете активне.

Два пута недељно у трајању од сат времена је сасвим довољно да постанете активна трудница. На вама је да ли ће то бити вежбање у неком фитнес клубу, у специјализованим установама са програмима психофизичке припреме трудница или вежбање у природи. Најбитније је да вам активност прија и да се ваша беба и ви осећате лијепо.

Активности и спортови који нису препоручљиви за вријеме трудноће: активности код којих постоји могућност да паднете, велике промјене притиска (роњење, оланинарење), контакт спортови, скакање, трчање, склекови, окретање у струку, без превеликог форсирања стомачних мишића. Такође се клоните вежбања у топлим, влажним и непровјетреним просторијама.

Предности вежбања у трудноћи су следеће: побољшање рада кардио-васкуларног система, смањење прекомјерног повећања тјелесне тежине, боље држање тијела, смањење шансе за добијање гестацијског дијабетес, побољшање расположења и пораст енергије, лакши и једноставнији порођај као и бржи опоравак и боље опште стање.

Зато драге даме само слушајте своје тијело и уживајте у најлепшем периоду вашег живота.

Ваш Старс фит!

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Контакт: 064 082 48 37

e-mail: starsfit2016@gmail.com

 Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.