Свако дете има оца, зар не?

0
Foto: Sačekaj malo - Dnevnik supermame

Пре неколико дана сам одстајала пар сати у реду у чекаоници једне од наших цењених установа да бих предала небитну документацију на основу које ће ми издати битан документ. Предузела сам све потребне мере како бих достојанствено преживела предвиђено вишечасовно стајање: напунила сам батерију телефона не бих ли некако избегла ћаскање са непознатима. Међутим, чак и ако не учествујете у невероватно глупим разговорима који су у редовима неизбежни, тешко можете избећи да их чујете. Срећом те имам низак притисак, тако да том приликом јесте скочио, али сам преживела то што сам морала да слушам.

Дакле, разговор између два представника мушког пола текао је од прилике овако:

Замисли, пре неки дан сам исто овако чекао у реду, дошла нека жена са малим дететом и захтевала да је приме прву, због детета.

Није ваљда? А што није дете оставила оцу на чување?

Питао сам је. Каже, дете нема оца. Ма немој! Свако дете има оца!

Суздржала сам се. Мало је недостајало, али живот ме је научио да понекад ипак прећутим. А имала бих шта да им кажем:

Рекла бих им да постоје деца која су мајке родиле, по сопственом избору или стицајем животних околности, без учешћа или знања партнера. Јер је тако морало бити.

Рекла бих им да има деце коју су очеви једноставно напустили, неку и пре него што су се родила. Разлоге знају само они, ти такозвани очеви.

Рекла бих им да многа деца заиста имају очеве, али да те очеве није брига ни за сопствену децу, а камоли за мајке које ту децу подижу и воде кроз живот као да то раде саме. А де фацто оне све и раде саме.

Рекла бих им да многа деца живе са мајкама, а очеве виђају онда када ови то пожеле а не онда када је то деци потребно. О пружању помоћи и учествовању у подизању детета, обично нема ни говора.

И шта кажете, свако дете има оца? Биолошког, свакако. Али то што су дали свој допринос у стварању тих најдрагоценијих бића, многе очеве на жалост не квалификује да о њима брину кроз живот.

p.s. Наравно да постоје и очеви који не улазе у неку од горе наведених категорија.

Foto: Sačekaj malo – Dnevnik supermame

Aуторка: Владана С. Сачекај мало – дневник супермаме

Допао вам се блог? Упознајте мало боље Супермаму!