Афрo кикице: Слобода и неукротивост у коси

афро кикице
Афро кикице, фото: Дејан Смиљковић
Афро кикице су једноставан и необичан начин да покажете своју слободу и необичност. Чак и за оне стидљиве – ова фризура је дефинитивно одличан украс за главу. Прокупчанка Душица Петровић је једна од ретких у граду која је уплела своје прсте у ову афричку авантуру.

Као велика заљубљеница у афричку културу, Душица се заинтересовала и за негу косе и коже на афрички начин. Тако је пре 15 година открила афро кикице, а уз помоћ добре пријатељице фризерке и сама научила како се оне плету.

– За овакву фризуру потребно је издвојити од 3 до 8 сати, са паузама. Може да се ради на свакој коси која је дужа од 10 центиметара, али што је дужа коса, то боље. Афро кикице могу да трају од 3 до 6 месеци, уколико се раде корекције појединих праменова. У принципу, већ после 2-3 месеца почиње да се види коса. Заправо, препоручљиво је да се после 3 месеца скину, како би се корен косе одморио. Коса се нормално пере шампоном који се лагано утапкава врховима прстију по темену главе и низ длаку. Исто се тако и коса испира. Јако је важно да се користи и балсам, јер тако коса остаје негована и здрава када се кикице скину. Занимљиво је и то што ће се ваша коса, уколико је већ оштећена, у кикицама опоравити. – каже Душица.


Занимљиво је то што се афро кикице уплићу по принципу намотаја, и то тако да се коса не може оштетити. Коса се уплиће и надограђује ваштачком косом, вуницом или танким, те дебљим концем. Они смелији бирају конац јарких боја, када лепота афро кикица посебно долази до изражаја.