ПИТА СА СПАНАЋЕМ, СИРОМ И ПИЛЕТИНОМ ЗА 8 ОСОБА

0
пита са спанаћем
Фото: Unsplash.com

Пита са спанаћем какву нисте пробали! 

Састојци:

  • 4 пилећих филеа,
  • 4 чешња белог лука, ситно уситњених,
  • 1 супена кашика оригана,
  • 2 супене кашике уља,
  • ½ кашике мрвљеног сира (125гр),
  • 80гр смрзнутог спанаћа, крупно насецканог,
  • 120гр фета сира,
  • 80гр младог лука, насецканог,
  • 2 јаја,
  • 2 кашике мирођије,
  • 100гр маслаца, истопљеног,
  • 1 главица црвеног лука, насецканог,
  • 100гр маслина, насецканих на колутиће,
  • 1 већи парадајз, насецкан на коцкице,
  • Со и бибер, по укусу,
  • 1 паковање кора за питу.

Припема:

  1. Зачинити пилетину маслиновим уљем, сољу, бибером, ориганом и белим луком.
  2. На великом тигању, на мало уља, на средњој ватри, пећи зачињену пилетину док не добије златну боју. Потом оставити са стране да се охлади и исећи на парчиће дебљине прста.
  3. Загрејати рерну на 200ºC.
  4. У чинији помешати мрвљени сир, смрзнути спанаћ, фета сир, млади лук, јаја, мирођију и бибера.
  5. Тепсију подмазати маслацем, а потом наређати 3 слоја кора за питу, које смо пре тога натопили маслацем (тако да коре прелазе странице тепсије са свих страна).
  6. Половину фета-спанаћ фила развући преко кора за питу, наређати парчиће пилетине, а потом преко пилетине развући и другу половину фила.
  7. Преко фила посути насецкани парадајз, црвени лук и маслине.
  8. Коре које прелазе странице тепсије повући ка центру тепсије, а потом све покрити са још 3 слоја кора за питу, које смо пре тога натопили маслацем.
  9. Тепсију прекрити алуминијском фолијом и пећи у загрејаној рерни сат времена, потом скинути фолију и пећи још 20 минута, док пита не добије златну боју.
  10. Оставити питу да се охлади, на собној температури, минимум, 30 минута.
  11. Исећи и послужити.

ПРИЈАТНО!

Пробајте рецепте за јела које Топличанка кува.