Маја Мартиновић: Моја љубав према путовањима је ген коме још нису дали име

маја мартиновић
Изузетна жена Маја Мартиновић

Маја Мартиновић је правница која је спојила своју љубав према праву и путовањима. Свој сан је почела да остварује 2015. године када је отворила туристичку агенцију “Пасаж травел”.

Из жеље да учини нешто више за себе, уложила је труд, упорност и енергију и храбро искорачила у свет предузетништва.

– Моја љубав према путовањима је вероватно неки ген коме још нису дали име. Од раног детињства, и још на факултету, касније радом у туристичкој агенцији – пуно сам путовала и обишла многе земље, културе, историје. То искуство сам пренела на рад у својој туристичкој агенцији “Пасаж Травел” у Прокупљу. Припремила сам програме за пролећна путовања, затим лето, јесен и кренула са продајом те 2015. године. Показало се као дивна одлука, храбра и посао је кренуо… – почиње своју причу Маја.

маја мартиновић
Покретање сопствене агенције она описује као смео потез. Почела је скромно, али уз велику помоћ породице, добрих сарадника и озбиљних пословних партнера.

Свој сан је изградила у малом простору у центру града, уз помоћ једног рачунара и штампача и немерљиву подршку најближих.

– У овом послу, поред сопственог рада и залагања, јаких емоција, велике љубави према путовањима, позитивне енергије и храбрости, имам велику љубав и подршку породице и двогодишњег сина Вука. Сматрам да је добар тим људи са којима сарађујем, квалитетни и повољни аранжмани и велики број задовољних путника јако битан фактор за посао којим се бавим. – каже Маја.

маја мартиновић
Награде за рад нису изостале. Тако су стигле многе донације за економско оснаживање. Маја је предана и посвећена, па се непрестано едукује, похађа курсеве и користи прилику да стално нешто ново научи и да се развија.

– Туризам инспирише, креативан је, морате имати идеје, да препознате жеље путника, да их усмерите, да испуните њихове захтеве. Ја то радим са лакоћом и љубављу. Истичем да је неопходно и непрекидно образовање и информисаност. – прича Маја.

маја мартиновић
У својој агенцији она се труди да понуди онаква путовања на каква би и сама отишла. Зато се из “Пасаж травел”-а може отпутовати до највећих светских метропола. Праг, Париз, Рим, Милано, Венеција, Беч, Москва, Барселона – све су то места у која је Маја заљубљена.

– Јако сам пуно путовала, али моја љубав је био и остао Праг… Златни праг… Предиван град на Влтави, препун лепоте, богате културе, уметности, историје… Спој модерне архитектуре и старих калдрма, пуно малих, лепих узаних улица пуних прича… Много торњева, позлацених купола, предиван стари трг на коме можете срести и уличне свираче, сликаре, глумци и пантомимичари који вас забављају, пуно путника са свих страна света… Романтично и бајковито! У старом делу града је чувени Астрономски сат из XV века који показује време, положај Сунца, Месеца и звезда, а доњи бројчаник показује знаке зодијака и смене годишњих доба, а на сваких сат времена се померају фигуре 12 апостола. То је велика атракција… Симбол града је прелеп Карков мост који повезује стари део града и центар, а испод моста протиче лепотица Влтава. Део Прага носи и назив “мала Венеција“ и јако подсећа на Венецију. Чески кристал је надалеко познат. Храна и пиво свакако треба пробати. Предивно. – прича Маја.

маја мартиновић

Своју љубав према далеким местима она уграђује у аранжмане које припрема за летњу и зимску сезону.

Исто тако посвећено организује излете, индивидуална путовања, крстарења, али и хотелски смештај , авио и аутобуске карте, као и путна осигурања по најповољнијим ценама.

– Поносна сам што сам остварила свој сан у Прокупљу, где сам остала да живим иако сам пропутовала “цео свет” и могла да одем одавде. Ја сам све своје љубави спојила и остала да живим и радим овде као поносна Топличанка. У овом нашем лепом Прокупљу расте и мој двогодишњи син Вук, који већ сад воли да путује као мама.

маја мартиновић
Маја Мартиновић воли да путује, да кува, пије кафу, чита књиге, помаже људима да као и она уживају у упознавању различитих култура, историје, различитих начина живота , њихове традиционалне кухиње и још много тога што путовање пружа.

– На путовању, иако имам много, много слика у својим албумима, не волим да фотографишем, већ волим да уживам и посматрам. Фотографисање те одвлачи од лепоте. Препоручујем да одложите своје телефоне, камере, фото-апарате и уживате у тренутку и месту где сте отпутовали да видите и доживите нешто ново. Ја дубоко верујем да је за младе путовање део едукације, да путовање враћа снагу и љубав, откривате нове ствари, људе… Најлепше су приче заиста између пуних страница пасоша. – закључује Маја.

маја мартиновић

Питали смо је: Шта за тебе значи бити Топличанка?

Топличанка је жена која води порекло из Топличког краја. По реци Топлици која протиче кроз Куршумлију и Прокупље читав крај је понео име Топлички. Моји преци по мајци већ седан генерација живе у Топлици. Средином 19. века стигли су из Црне Горе из племена Дробњаци и овде се настанили. У Војном архиву у Београду међу погинулима у рату је и име мог чукундеде.
Иако нисам рођена у овом крају, себе сматрам Топличанком. У Прокупље сам дошла као девојчица и ту сам одрастала, изградила се као личност и постала мајка. Поносна сам на своје порекло и на то што сам постала Топличанка.
Поносна на своје прабабе Топличанке од којих сам наследила ген да умем да за своје драге људе направим флију испод сача. Што умем да напишем кратку причу или песму попут претка и порекла из Трбуња, Драинаца. Све су то моји топлички гени.

О изузетним женама Топлице читајте ОВДЕ.