Истезање и планк – и магија може да почне!

0
старс-фит-истезање

Почела је нова школска година – за основце, средњошколце и вртиће. Јесен само што није, почиње сезона зимнице, сређују се дрва, припремамо се за зиму. У Старс фиту септембар је време за истезање и планк вежбу, за нове почетке и чаролију коју можете направити за своје тело.

И С Т Е З А Њ Е

Невјероватно је како се генерално људи слабо, мало ма скоро никако не истежу. Не мислим само на оно чувено истезање у тренажном процесу. Колико вас се ујутру пробуди укочено и не падне вам на памет да се мало протегнете, истегнете, мрднете са собом или урадите пар вјежбица за опуштање, јутарњу гимнастику… Данас се сви изненадимо, а млађим генерацијама је чак чудно када виде неког декицу како се истеже у парку.
Да ли се ви и колико често истежете?

Планк или издржај

Планк или издржај или даска је једноставна, а веома ефикасна вјежба за јачање трбушног зида. Спада у групу изометријских вјежби снаге, статичних вјежби при којима су мишићи константно контраковани. Ова вјежба се назива најбољом за трбушњаке, али и читав средишњи дио тијела, тј. мишиће који спајају горњи и доњи дио тијела . Мишићи надлактица и рамена су такође активни, јер сву тежину свог тијела држите на рукама и прстима стопала. Уколико се потрудите и стегнете мишиће задњице, искористићете пун потенцијал ове магичне вјежбе. Никаква опрема није потребна, зато што се ради са тежином тијела и потребан вам је само простор да се испружите. Класичан издржај, као и његове варијације, одузима јако мало времена, па га можете радити прије/послије тренинга или изоловано када год имате неколико минута слободно.

Примјер активног планка напријед-назад

Чиним, учим, развијам се, стварам, борим се, реагујем, разумијем, сарађујем, размишљам и организујем унапријед, радујем се и туђој и сопственој срећи, тренирам, не бројим калорије а живим здраво, уживам у спокоју здраве породице и оно најбитније уживам у свом послу.

А како сте ви данас?

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Koнтакт: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.