Зашто је вежбање у трудноћи добро?

0
вежбање-у-трудоћи
Фото: Старс фит

За вријеме трудноће јавља се појачана свијест о властитом тијелу, о томе да требамо бити добре према њему, пазити га, његовати, учинити издржљивијим за промјене и напоре који га очекују. Један од начина за то је и вежбање. Услов за вјежбање у трудноћи је здрава трудноћа.

Вјежбање вам никад не смије бити пренапорно па вјежбајте онолико колико вам одговара.

Не претјерујте и не испитујте границе издржљивости – раздобље трудноће није право време за то! Нека откуцаји срца буду испод 140 у минути. Прилагодите вјежбање према тромјесечјима. У првом је тромјесечију врло је важно избјећи прегрејавање. Након трећег мјесеца трудноће најбоље је избјегавати вјежбе које захтјевају лежање на леђима јер је у том положају притисак повећане материце на шупљу вену је највећи, што може утицати на крвоток и довести до пада притиска, лошег осјећања, вртоглавице, па чак и губитка свести. Такође, избегавајте дужа стајања. Од четвртог мјесеца па надаље ваше се тежиште помиче па припазите да приликом вежбања не изгубите равнотежу и не паднете.

Вјежбање подиже ваш имунитет и омогућава стање циркулације на ниво енергије који вам је потребан за апсолутно уживање у трудноћи,а која ће вам касније добро доћи за сам порођај.

Зато не будите лијене него будите активне и у најлепшем периоду вашег живота. Срећна мама, срећна беба.

 

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Koнтакт: 064 082 48 37
e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.