Колико често би требало дубински прати аутомобил?

0
дубинско-прање-аутомобила

Не треба много мислити да се да питање на одговор ко је омиљени љубимац мушкарца. Међутим, када се постави дилема колико често би требало да се аутомобил чисти, и то дубински, многи ће се замислити.  У својој рубрици Ћоше за њега, Топличанка истражује ову тему.

Нега нашег љубимца на четири точка није више ствар луксуза, јер је аутомобил постао потреба савременог човека, а његово хигијенско одржавање такође представља један од начина да му мало продужимо живот, како би нас боље и дуже служио.

Већина нас није у могућности да често мења ауто, али после неких мањих улагања, као што је дубинско прање аутомобила, имаћете осећај да сте у потпуно новом возилу, због осећаја свежине које се таквим прањем постиже. Шта све обухвата дубинско прање аутомобила и колико често би га требало спроводити, сазнаћете у нашем тексту.

Шта подразумева дубинско прање аутомобила?

Дубинско чишћење подразумева темељно прање аута од прљавштине, непријатних мириса али обухвата и прање унутрашњих делова, као и “негу” пластике и лима посебним, хемијским средствима за поспешивање сјаја и одржавање аутомобила.

Прање ентеријера и седишта

Унтрашњост аутомобила се најпре мора усисати. Потом, приступа се темељном прању свода, седишта, наслона за руке, тапацирунга, пластичних делова ентеријера, подних облога и патосница, облога у гепеку.

Прање неба или свода аутомобила препоручљиво је да се обавља ручно и са не толико агресивним средствима за прање, како би се предупредило нестајање лепка, и крајње одлепљивање текстила и гуме на таваници.

дубинско-прање-аутомобила

Чистоћа седишта вашег четвороточкаша, битна је као и хигијена ваше одеће. Могуће је да ваша деца или ваш кућни љубимац остављају флеке по седиштима, али после дубинског прања, свака флека или непријатан мирис, биће темељно и трајно уклоњени уз помоћ машина, квалитетних прашкова и врхунских средстава ауто-козметике.

Пажљиво прање мотора

Одмашћивање и уклањање прљавштине са мотора омогућава да расхладни систем вашег аута ради беспрекорно. Такође, уколико дође до евентуалних поправки мотора, мајстору ће бити много лакше да приступи чистом мотору.

Међутим, потребно је водити рачуна о инсталацијама које окружују мотор и могућег кратког споја на њима. Због тога је потребно да свака ваша инсталација на возилу буде темељно заштићена, како би се ризик при прању свео на минимум.

Давање завршног сјаја шасији

Осим што аутомобил после дубинског прања мора да блиста и мирише изнутра, у сервисима пружају и додатне услуге угланцавања, полирања и воскирања шасије аутомобила како би возило изгледало привлачније. Унутрашња пластика и командна табла се премазују танким слојем креме за истицање сјаја пластике.

Колико траје дубинско прање аутомобила?

Цео процес дубинског прања аутомобила зависи од неколико чинилаца, међу којима су најбитнији величина самог аутомобила, материјали од којих је сачињен ентеријер возила, као и степен запуштености и запрљаности аута.

дубинско-прање-аутомобила

Иако се процењује да је време за сушење седишта и ентеријера у просеку од 2 до пет сати, треба имати на уму да та сатница није прецизно одређена. Рачунајте да је у просеку потребно до 8 сати да ваш аутомобил заблиста у новом сјају.

Колико често треба дубински прати аутомобил?

Пошто цене дубинског чишћења нису тако ниске, већина возача се одлучи да барем једном годишње свог четвороточкаша обрадује и освежи једним темељним рибањем. Обично то буде после доласка са неког путовања, пред одлазак на пут или пред неку важну манифестацију или прославу.

Сматра се да није ни потребно дубински прати аутомобил више од једном годишње, иако нико не брани да то и учините уколико имате средстава и времена.

Аутомобил се на дубинско прање најчешће одвози пре доласка на неку прославу или ако знамо да ћемо возити веома битне госте у њему. Одржавање аутомобила чистим по некима је ствар културе.

Уколико не водите рачуна о уредности аутомобила, неко (вама битан или неко на кога желите да оставите утисак) може лако да помисли да је аљкав аутомобил одраз и ваше личности.

Такође, још једна од омиљених ситуација за одлазак на дубинско гланцање аута је долазак са неког путовања, на које смо ишли колима, потенцијално са децом која на седиштима увек оставе дубинске флеке од хране и пића.

дубинско-прање-аутомобила

Осим тога, аутомобилу ће пријати да се ослободи и све те прашине коју је накупио на шкољци, гумама и на унутрашњим деловима. Тада је време освежити га и омогућити му да замирише као нов, не би ли нас дуго служио и припремио се за наредну сезону.

Зашто баш дубинско прање?

Дубинско прање аутомобила није важно само због тога што ваш ауто чини чистим, свежим и пријатнијим за вожњу. Дубинско прање побољшава целокупан изглед вашег аутомобила и продужава животни век његовог ентеријера, али и екстеријера.

Дубинским прањем седишта обезбеђујете дужи век сједиштима, а и сви унутрашњи делови ће лепше изгледати и спорије ће пропадати. Није згорег ни ослободити се бактерија и прљавштине која може да буде узрочник озбиљних здравствених стања вашег детета, које се свакодневно вози у њему.

Иако се овом услугом баве бројни сервиси за прање аутомобила у нашој земљи, било би мудро да пажљиво размотрите где ћете и у које доба године дубински опрати ваше возило. Није свеједно коме ћете и када поверити свој аутомобил на чишћење ентеријера и надати се да се све осуши на време и без непријатног осећаја буђи.