Топличанка чита: Ју Несбе – Магбет

0
ју несбе магбет
Фото: suziesbookclub

Професорка енглеског језика Сузана Китановић нам открива шта данас Топличанка чита. На свом Инстаграм профилу @suziesbookclub она дели читалачке утиске и доживљаје. Оно што је почело као читалачки подсетник, јер је, како каже, пар пута позајмила исту књигу из библиотеке, сада полако прераста у велику љубав – и према читању и према писању.

Ју Несбе – Магбет

Колико се свет могао изменити за нешто мало више од 400 година? Много, рекао би неко ко на уму има разлике у начину живота који доноси размак у технолошким достигнућима, у комфору, у брзини живота… Скоро нимало, био би одговор оних који мисле на основне људске потребе, осећања, жеље и стремљења.

У свом делу ,,Магбет” савремени норвешки писац Ју Несбе успео је да одржи корак са великим, ванвременским Вилијемом Шекспиром у томе да је дочарао данашње људе које покрећу исте тежње, да једнако јако волимо, једнако тешко губимо, једнако лако падамо у пороке, или пак успевамо да се одупремо искушењима нашавши у себи снаге да урадимо оно што је добро за друге, чак иако је то наш крај…

Несбе није много променио број ликова, па чак ни њихова имена и улоге.

Данашњи читалац ће лакше разумети борбу за власт и моћ ако не говоримо о краљевској круни већ о политичким вођама јер моћ у данашњем друштву (када говоримо о неком великом граду) припада врху полиције, градске власти, а утицај имају још и новинари. Или је то само привид, па неке Невидљиве Руке вуку конце иза кулиса. Маестрално одиграно, уместо чудноватих сестара Вилијема Шекспира које су личиле на вештице, Несбе уводи чудне сестре у служби моћног власника нарко-картела Хекате. Моћ коју он нуди је у виду заштите и нове, унапређене дроге по имену ,,пауер” (моћ).

Лако пратимо да модерни Магбет, услед доказивања љубави својој Леди, упада у вртлог амбиција које, што воде у више кругове власти, укључују све више крви и невиних жртава. И као што Несбе каже, ,,крв ће бити крвљу плаћена”. Магбете можемо срести у сваком друштву и свако од нас га може препознати и у себи, само ако погледа довољно дубоко јер ,,моћ ти даје слободу да радиш шта хоћеш а да те свет и даље поштује” како каже Леди.

Ауторка: Сузана Китановић

Запратите @suziesbookclub на Инстаграму и трк у библиотеку. Сузана каже да су предусретљивост, љубазност и стална понуда нових књига довољан разлог за редован одлазак у Народну библиотеку „Раде Драинац“.

Уколико вам се допао приказ, поделите га са пријатељима.