Дружина Боровњак, роман Јелене Бабић

0
дружина-боровњак
Дружина Боровњак, фото: Suzie's book club

Са великим задовољством вам представљам дечји роман ,,Дружина Боровњак“ дивне Јелене Бабић. Ово је роман првенац писан руком учитељице предане очувању најлепших успомена из детињства, учитељице која даје све од себе да свој утицај шири око себе на своју децу, своје ученике, али се несебично даје и пријатељима и поштоваоцима његовог величанства – детета.

Мене је успела да пребаци у свет мог детињства на том истом Боровњаку, али искрено верујем да ће сваки читалац моћи да се пребаци у сећања на неку своју дружину и неко своје брдо, омиљено место за игру и стварање неког новог, бољег света.

Писан једноставним језиком, иако првенствено намењен и посвећен деци, овај роман буди нека дивна осећања везана за непољуљано дечје пријатељство, способност деце да своју машту употребе за стварање царства уживања, цике и смеха, али да исто тако примећују ствари које одрасли узимају здраво за готово – лепоту природе која нас окружује, тајне које се крију како у древним рушевинама тако и у погледу веверице и мирису борових иглица…
Јеленини описи сестринске дужности старања о млађем брату ће вас насмејати и подсетити да дружина често буде успоравана али и да брига о другима јесте незаобилазан део одрастања и разумевања света око себе. Јер ,,Боровњак“ није само наш, он припада дружинама које су се уз њега верале пре нас и задобијале родитељске укоре због разноразних пустоловина, често опасних и непромишљених, али припада и дружинама које тек долазе – ми и желимо да наша деца и нека будућа покољења искусе детиње изазове игре у природи. Често пожалимо што их на Боровњаку нема више – и борова и деце. А једно друго свакако заслужују и потребни су једни другима. А и нама!

Ведар и духовит, овај дечји роман је подједнако вредан и млађим генерацијама – да сазнају нешто о одрастању својих родитеља, али и нама старијима – да се подсетимо шта смо имали и шта дугујемо својој деци.

Јелена Бабић је, захваљујући награди Удружења ,,Живојин Мишић“ коју је добила као један од најбољих едукатора у Србији, издала ову књигу, уз помоћ и подршку Народне библиотеке Прокупља ,,Раде Драинац“, тако да се она не може наћи у слободној продаји, али је зато сав приход од добровољних прилога који су прикупљани на промоцији књиге, упућен као помоћ маленој Николини која се бори за своје детињство и спрема за нове пустоловине одрастања.

Ауторка: Сузана Китановић, Suzie’s book club

Уколико вам се допао приказ, прочитајте и прилог о роману Ју Несбеа „Магбет„.