ЉУБАВНА ПРИЧА  

0
војник-лутка-љубавна-прича
Фото: Pixabay.com

У једном малом граду постојала је  продавница играчака. Девојчице које дођу тамо увек пожеле лутке, а дечаци војнике и лутке суперхероја. Власник продавнице је радио од јутра до мрака, а преко ноћи би закључао радњу и отишао кући жени и деци.

Оно што он није знао било је то да преко ноћи играчке оживљавају. И праве забаве. Тако, када је био први дан лета, односно дугодневница, играчке одлучише да направе журку. Од тренутка кад власник напусти продавницу па све до ране зоре. Тако је и било. Чим је власник напустио продавницу, журка је почела. Постојао је тамо и подијум за плес, један камин на коме се пеку колачићи и друге посластице. Лутке су биле обучене у свечане хаљине а оне мушке у одела са лептир-машнама и краватама, баш као права господа. Већина њих, обраћала је пажњу на плавокосу девојку, такође плавих очију која је била обучена у белу, лепршаву хаљину.

Доста момака јој се удварало али она никог ни да примети. Када је кренула да седне и да се одмори од плеса, сударила се са неким. То је био неки момак, налик суперхероју. Имао је плашт који је одавао утисак храбре особе. Она му се извинила и стидљиво понула главу. Уместо да се наљути, он се само осмехнуо и представио као чувар и заштитник продавнице. Занимало ју је како се нису раније упознали а он јој је рекао да стоји у излогу продавнице а она чак на полици лево. Целе вечери су причали и смејали се. Имали су доста тога заједничког.

Али они момци што су јој се безуспешно удварали били су љубоморни јер није обраћала пажњу на њих. Зато су смислили злокобан план. Намамили су суперхероја тако што су му казали да је меда Теди у невољи. Он је брзо кренуо не слутећи превару. Док је тражио меду Тедија, момци су га заградили коцкицама. Покушавао је да се избави али узалуд. Лутка је приметила да га нема и питала зле момке куда је отишао. Они су злобно прокоментарисали да га неће видети у скорије време. Успаничена, потражила је помоћ од других играчака. Оне су успеле да ослободе суперхероја. А лоше момке су заградили коцкицама. Све нажао што су му урадили сада се вратило њима.

Остатак вечери плавокоса лутка и суперхерој провели су играјући, причајући и смејући се. Суперхерој је причао о свом животу. Како је произведен у фабрици, далеко од њиховог града. Током испоруке испао је из приколице. Изубљен, усред бестрагије. Данима је ходао док није стигао до обале мора. Тада је видео теретни брод. Укрцао се на њега и запутио у свет. Брод је застао неколико километара од града. Наишао је на пругу и укрцао се у воз. Стигао је у град и док је шетао наишао је на власника продавнице правећи се да је обична играчка. Он га је донео у продавницу.

Лутка га је одушевљено гледала. Он се осмехивао. И рекао јој да је најбољи догађај који му се десио за време путовања и боравка у продавници тај да је упознао њу. Понудио јој је плес а она се осмехнула и кренула са њим ка подијуму. Њихов први плес. Када је музика престала, сви су им аплаудирали. Док је одлазила са подијума саплела се о нечију ногу и залетела право ка камину. Суперхерој је појурио. Али било је касно. Само је пао на колена и пустио сузу. За то време зли момци су срушили коцкице и јурнули ка суперхероју, борцу, ратнику и заштитнику. Он је све то био. Изгубио је све у једном тренутку а ускоро ће и себе. Није се бранио. Гурнули су га у ватру. Од њих двоје остао је само пепео. Сви гости погледаше зле момке погледом пуним мржње. Од страха побегоше напоље. И осташе препуштени милости и немилости улице.

Изађоше напоље и даље не проговарајући ни реч. И погледаше у небо. И знате ли шта се десило? У освитку зоре видеше се на небу две звезде падалице како заједно нестају у даљини.

 Aуторка: Искра Јовановић