Омладинска кризна група Прокупље – млади људи који ће спасити свет

омладинска кризна група прокупље
Омладинска кризна група Прокупље

Два дана након што је проглашено ванредно стање у целој земљи због пандемије корона вируса, у Прокупљу је основана Омладинска кризна група – доказ да ће млади и добри људи спасити свет!

Невладина, хуманитарна иницијатива младих људи града Прокупља формирана је са циљем да помогне старијим људима који су због ванредног стања затворени у својим кућама.

Ради што бржег евидентирања грађана којима је помоћ потребна у виду снабдевања намирница и основних потрепштина, ови млади људи свакодневно обилазе, најпре своје комшилуке, а онда и улице ван суседства.

– Желимо да покажемо грађанима да нису сами и заборављени! Координишемо са Црвеним крстом у Прокупљу, јер они сами не могу да покрију територију града и помажу једино већ регистрованим корисницима и људима који их позову. Још увек никакву помоћ у виду маски и рукавица нисмо добили ни од кога, а оне су нам преко потребне да би заштитили старије са којима радимо, али и себе саме. Данас је нас седморо обишло 100 и више људи у граду! Људи су нас дочекали са осмехом и одушевљењем и чак иако некима није била потребна помоћ тренутно, улепшали смо им дан јер су видели да нису сами. Придружите нам се сутрадан да ширимо позитиву и осмех! – рекао је Прокупчанин Илија Теохаревић, испред Омладинске кризне групе.

Свакодневне обиласке и организацију чланови групе договарају на заједничкој Фејсбук групи, где се између осталог могу пронаћи и овакве објаве:

Сви који су у могућности, и желе да помогну – прва ствар коју можете одрадити је разговор пре свега са својим родитељима, бакама, декама (особама 65+ у вашем дому) који ће вас упутити на можда неке своје пријатеље који су такође група 65+. Ако таквих има – први контакт са истим треба бити преко телефона да утврдите да су обезбеђени.

Чланови који живе у стамбеним зградама, посетите своје комшије чисто да их обавестите да можете да им изађете у сусрет.

Уз свако обраћање лицу 65+ напомените да се требају придржавати мера опреза, да нису у дужности да излазе плаћају рачуне јер се налазимоу ванредном стању и рачуни за таква лица могу бити измирени након овог стања државе, да остану у својим домовима и молимо вас обавестите народ да нема потребе куповати све што виде из продавница, ту смо да им помогнемо за основне намирнице. А намирница има довољно за све ако се солидаришемо једни са другима!

Ако су лошег здравља – особе 65+ не морају хрлити у клинике, могу се обратити докторима путем телефона који ће их или посетити или упутити шта даље треба да раде.

Позовите још млађих чланова и обратите пажњу и на своје здравље пре свега.

Поред обавештења, апела и корисних туторијала, попут оног како направити заштитну маску, ту су и објаве захвалних старијих суграђана.

омладинска кризна група прокупље
Фото: Омладинска кризна група Прокупље

Сви грађани који желе да се прикључе или помогну овим младим људина на неки начин могу им писати у групу Омладинска кризна група Прокупље.

За сада им је најопходнија заштита у виду рукавица и маски, али и што више људи – да би се у што краћем року сви грађани снабдели потребним намирницама.