Небојша Јовановик: Треба истрајати и бити храбар

0
Небојша-јовановик
Фото: Небојша Јовановик

Небојша Јовановик је македонски редитељ, сценариста и продуцент. Организатор је многих филмских и позоришних фестивала. Директор и оснивач је фестивала Кина Нова у Скопљу.

Шта нам можете рећи о вашој редитељској каријери?

Сматрам да је филм најлепша уметност која постоји. Мој најбољи филм је ”Незреле трешње“ који је остварио велики успех на међународним фестивалима у Немачкој, Турској, Француској, Америци…То је први македонски филм који је 2016. године имао премијеру на једном француском фестивалу. Моја најдража гостовања са овим филмом су гостовања на једном грчком фестивалу и на Про Фи Фесту у Прокупљу.

Какво искуство носите са нашег Про Фи Феста?

Једно прелепо искуство. Имате дивно публику и креативан народ. Мени је веома важан контакт са публиком. Са вашом публиком имао сам предиван однос јер су ми постављали пуно питања. Ја све то памтим као да је јуче било. Надам се да ћу поново посетити Прокупље.

Какве су биле реакције на филм пошто је он социјалног карактера и говори о конфликту између Албанца и Македонца који се догодио 2001. године?

Ја претежно волим социјалну тематику и увек желим да је развијам у својим филмовима. Претежно је било позитивних коментара, али је било и лоших на које се нисам обазирао. Публика је одлично прихватила филм и мени је то најбитније. Ја сам овим филмом желео да покажем да између ова два народа треба да постоји пријатељство, једну од главних улога играла је млада Албанка.

небојша-јовановик
Постер за филм „Незреле трешње“

Оснивач сте фестивала Кина Нова и како изгледа када се нађете у кожи организатора и селектора филмова који ће ући ужи избор?

Када стварате један фестивал неопходно је да имате техничку подршку и тим који ће вас подржати у свему. Трудимо се да увек дамо највише што можемо и велико је задовољство када се све то свиди публици. Увек се трудим да дамо велики простор младим редитељима, јер знам да им је неопходна велика подршка. Драго ми је што сваке године имамо све више кандидата и јако је тешко издвојити најбоље.

Установили сте награду за специјалне доприносе кинематографији великим глумцима са југословенског подручја и да ли можете да ми кажете ко су добитници те награде?

Први добитник била је глумица Мира Фурлан , потом су то Жарко Лаушевић, Аница Добра и Тања Бошковић. Могу рећи да је јако битно за публику, а и фестивал да на њему буду присутни и велики глумци.

Рекли сте нам да дуго нисте режирали и да ли имате у плану неки нови пројекат?

Кад све ово прође, мислим на ситуацију у свету и код нас ,а тиче се Короне , планирам да снимим психолошку – социјалну драму. Филм би се фокусирао на мајку која свом детету мора да каже да му је отац преминуо.

Ваша порука за младе?

Моја порука за њих јесте да никада не одустају од онога што воле и чиме би желели да се баве. Треба истрајати и бити храбар!

Разговарала: Мирјана Ранђеловић

Интервју је урађен у оквиру oнлајн трибина које је покренуо Филм Клуб Прокупље.  Македонски редитељ Небојша Јовановик био је први гост на онлине видео трибини. Разговор са редитељем отворио Жикица Јовановић, а потом су се укључили и бивши и садашњи ученици прокупачке Гимназије предвођени професором Браниславом Росићем.