Породица и вртић заједно – креативна решења за веселу и здраву децу

деца
Фото: Pixаabay.com

Весела и здрава деца, подстицајна средина, повољна психолошка клима, поготово у кризним временима као што је актуелно и код нас и у свету – морају бити циљ и родитеља и педагога. С намером да подржи породице са децом предшколског узраста и у условима ванредног стања, Предшколска установа „Невен“ објавила је посебно обавештење на свом сајту.

Заједничко савладавање изазова

Породица је примарни и најважнији васпитач деце и представља први контекст у којем се одвија дечије учење и развој. Улога система институционалног предшколског васпитања и образовања у тренутним околностима престанка редовног рада вртића јесте да подржи породице у остваривању њихове васпитне функције, да са њима гради отворену комуникацију и дијалог, понуди им информације, саветодавну помоћ, идеје и предлоге за међусобно повезивање, заједничко учешће деце и одраслих у различитим животно-практичним активностима и игри.

– Зато дајемо подршку породицама са децом предшколског узраста да у условима ванредног стања и кућне изолације обезбеде повољну психолошку климу и подржавајуће присне односе, организују постицајну средину и услове за добробит деце и учење кроз заједничку игру деце и родитеља.

Желимо да вам олакшамо тренутне изазове и заједно са вама изнађемо креативна решења. Као приоритет је очување здравља и безбедност свих нас. Новонастала ситуација нам налаже да се сви прилагодимо. – наводи се у саопштењу.

Вибер групе као место подршке и комуникације

Дружење са родитељима и децом одвија се преко Вибер група. Управо ово је медиј на коме ће бити доступни различити занимљиви и едукативни садржаји. Заједничким ангажовањем родитеља и васпитача  време које деца проведу у самоизолацији биће на тај начин квалитетно и успешно.

– Дечија интересовања су различита па нам зато шаљите ваше предлоге активности. Потрудићемо се да деци олакшамо, колико је то могуће, боравак у кућним условима. Сви заједно можемо обезбедити услове за континуирано учење кроз игру. – поручили су васпитачи из ПУ „Невен“.

Занимљиви задаци за децу

Топличанка је у међувремену истраживала и пронашла неколико занимљивих задатака и игрица за најмлађе.