Вештина правилног одржавањa одеће

0
održavanje-odeće
Фото: Unsplash.com

Правилна брига о одећи је веома важна, ако желите да она дуже траје и дуже изгледа ново. Понекад се за поједине делове одеће емотивно вежемо или нам они представљају неки драг поклон или успомену. Некада није немогуће набавити идентични одевни предмет.

У наредним редовима Топличанка вам нуди неке савете за правилно одржавање одеће, како да избегнете уништавање омиљене гардеробе и како да је увек чините уредном.

Уредан ормар

Расклопиви ормар може бити веома исплатива инвестиција уколико имате превише одеће и навику да је нагомилавате, а кубурите са простором. Наравно, то не значи да треба до бесвести да гомилате ствари и задржаватеих  непотребно. Немају сви одевни предмети исту сврху – да их носите док их не поцепате. Да бисте ценили ствари које су вам посебно драге, морате одбацити оне које немају више своју сврху.

majice
Фото: Unsplash.com

Није штета а ни срамота ако одбацујете одећу која вам више није потребна. У вашем ормару се сигурно налази нешто што не користите, и знате да никада нећете обући, а што ипак не можете олако да баците. На пример, купили сте мајицу чији вам се дезен и крој веома деопао, али нисте потпуно задовољни тиме како вам стоји, иако је упорно испробавате пред огледалом. Можда се ради о новом и скупом комаду одеће или о драгом поклону, који не желите да баците због снажног осећаја кривице.

У тим тренуцима савршен начин да се решите неког одевног предмета и спречите нагомилавање у ормару јесте поклањање. Међутим, водите рачуна да се то „поклањање“ не претвори у безобзирно наметање другима да прихвате ваше ствари само зато што ви не желите да их баците. Најбоље је да се прво распитате шта се некоме допада, па ако међу својим стварима пронађете нешто одговарајуће, онда то и дарујте.

Поклањајте само оне ствари за које сте сигурни да би особа која ће их наследити била спремна да и сама издвоји новац јер јој се то заиста допада. На крају, постоји много добротворних организација где можете однети непотребну одећу, а где је она сигурно неопходна. Наравно, и ту треба водити рачуна да ствари које поклањате буду заиста употребљиве и чисте, претходно опране у веш машини. У крајњем случају, постоје многи начини рециклирања текстила. Важност његове поновне употребе све је значајнија из економских и еколошких разлога.

Безбедно прање

Не перите одећу сувише често, јер што је више перите, она губи на квалитету. Ако користите машину за прање веша, бирајте програм који подразумева мање обртаја центрифуге. За осетљивије тканине користите програм који смањује хабање. Поред одговарајуће температуре, водите рачуна и о бојама које слажете у машини, правилно разврставајте веш. Обавезно преврните одећу пре него што је ставите у веш машину, тиме ћете спречити и њено изблеђивање. Како циклус прања не би оштетио ваше тканине, оне осетљиве перите ручно. Када бирате, бирајте неки од бољих брендова као што је нпр. “Samsung”, “Siemens” ili “LG veš mašinа”).

веш-машина
Фото: Unsplash.com

Избегавајте да перете читав комад одеће да бисте уклонили само једну мрљу. Уместо тога, уфлекано место нежно натопите детерџентом и ставите га преко папирног убруса да одстоји. Важно је да користите што мање детерџента, јер неки од њих садрже оштре хемикалије који могу да оштете или избледе нежније тканине. Уколико имате дилему око тога коју врсту детерџента да користите, определите се за капсуле или течни детерџент, радије него за прашкасти, који може бити превише оштар за већину тканина.

Савети за сушење одеће

Штедљиво користите сушилицу и избегавајте је кад год можете. Вишекратно сушење памучне одеће може знатно смањити чврстоћу и квалитет тканине, што доводи до бржег цепања. Са друге стране, уколико користите машину за сушење, врућ ваздух из ње такође може уништити поједине тканине и лако може смањити ваш омиљени џемпер, тако да више никада не можете да га обучете. Машине за сушење такође могу да избледе ствари, па ако већ морате да користите машину, подесите нижу температуру.

Уколико имате двориште или довољно простора напољу, најбоље је да веш сушите на конопцу. Уколико вам простор представаља проблем, размислите о куповини склопивог сталка за сушење одеће. Једини одевни предмети за које саветујемо да их ипак радије сушите у машини су доњи веш, тренерке у којима вежбате и користите их за теретану, радна одећа и фармерке. Сву осталу одећу: мајице, хаљине, кошуље сушите напољу, природно, уколико имате могућности за то.

Опрезно пеглање

Будите опрезни са пеглом! За добро одржавање одеће, неопходно је правилно пеглање. Избегавајте да пеглате тканине којима то није неопходно. Пре постављања грејне плоче на тканину проверите да ли сте правилно подесили и поставили пеглу и да ли је температура одговарајућа.

pegla
Фото: Unsplash.com

Будите пажљиви са осетљивим материјалима. Топлота грејне плоче може оштетити и сагорети тканине попут свиле, запрљати је  и оставити трајне трагове. Најбоље је да одећу пеглате док је још влажна, јер влага помаже да се лакше ублаже набори. Нека даска на којој пеглате увек буде чиста, данас постоје и периви прекривачи који вам могу олакшати посао. И никада немојте пеглати прљаву одећу: мрље могу постати трајне ако преко њих пређе грејна плоча.

Редовно и правилно одржавање одеће

Затварајте све патент-затвараче, копче и сл., како бисте спречили запињање и оштећивање одеће.Такође, лабавије везујте пертле, учкуре, канапчиће и сл., уколико их има на одећи, како бисте спречили запетљавање. Редовно празните џепове, нарочито пре него што ствари убаците у машину, како бисте избегли неред међу вешом. Преклапајте одећу по шавовима,како би сте избегли нежељене наборе.

Сву своју одећу редовно проветравајте. Ако имате избора, купујте тканине које су трајније, природно издржљиве и захтевају мање бриге. Иако су налепнице и етикете на одећи очигледне, изненадили бисте се колико људи на њих уопште не обраћа пажњу. Оне увек садржати важне и корисне информације о начину прања и одржавања. Научите да прочитaте етикете.

majice
Фото: Pixabay.com

Водите рачуна о томе да што пре отклањате мрље са тканина и све проблеме са одећом решавајте одмах, чим настану. Научите да сами вршите макар основне, мале преправке на гардероби (као што је на пример замена дугмета које недостаје, или нити која је почела да се одшива и сл.). Можда ће потрајати, али ће вам уштедети новац.

Ако вам није пријатно или немате времена да сами одржавате одећу на овај начин, однесите је код кројача, исплативо је. Ако постава на панталонама или јакнама постане опуштена или ако изгледа истрошено, однесите их кројачу да их замени. Не чекајте да на унутрашњој страни јакне добијете велике рупе. Добар кројач може вас спасити од куповине нових одевних предмета. Поједину одећу, за коју нисте сигурни како да уклоните флеку, или је тешка за одржавање, однесите на професионално, хемијско чишћење.

Сигурни смо да у своме ормару имати и неколико ућебаних џемпера или дуксерица, немојте их бацати, њима лако можете вратити стари сјај уз шишач за одећу. То је мали лагани апарт који са лакоћом уклања све оне громуљице настале од дугог ношења.

Водећи рачуна о својој одећи, учинићете да она дуже траје. Ако уложите додатни напор у одржавање, заиста можете продужити животни век ваше гардеробе. Уз редовно одржавање, ваша одећа ће годинама бити у одличној форми.