Јесен стиже, зимницо моја! Мирис печених паприка и слаткастог џема од шљива шири се низ улицу, а посебно у пољопривредном газдинству Радовановић. Сложно, од најмлађег до најстаријег члана у овој породици сваке се јесени припрема зимница по традиционалном рецепту.
Зимница по нанином рецепту
Разговарали смо са Иваном Радовановић, која нам је открила како је зимница Радовановић стигла на трпезе и ван њиховог дома.
– Цела идеја се родила 2016. године, завршне године мог студирања на Високој пољопривредно-прехрамбеној школи, када смо одлучили да са остатком света поделимо производе зимнице, чији је креатор моја мајка. Напоменула бих нешто врло битно, а то је да, рецепте којим се справља зимница је моја мајка научила од моје нане. Стога сви производи у нашој понуди се традиционалан начин. – каже Ивана.
У изради зимнице учествују сви у породици, почев од најмлађе, Иванине шестогодишње сестричине, која учествује у припреми паприке, па до Иваниног оца, као најстаријег члана, који је задужен за узгајање и производњу паприке. Ивана и њена мајка су главне носиоци овог породичног посла.
И слатко и слано – па ко шта воли!
Комплетни производи из ове породичне радионице могу се сврстати у две групе: слатке и слане. Ивана као најзанимљивији издваја производ из сланог програма: ајвар са вргањем.
– Иако су ајвар са вргањем и ајвар са кајмаком наши специјалитети, морам да споменем и ловачку салату, која је омиљена у породици и цепкану паприку. Из слатког програма, дефинитивно мој фаворит је џем од шљива са чоколадом.Али, не могу да не споменем и џем од јагода и мермеладу од шипурка. Досадашње искуство, на нашу велику радост, је такво да сви који су пробали поменуте производе су изразили огромно задовољство и упутили велике речи хвале мојој мајци и наравно, нама осталима.- прича Ивана.
О специјалитетима који се припремају у овом пољопривредном газдинству у Малој Плани можете сазнати још много тога на званичној Фејсбук страници Домаћа зимница, а своје прве теглице ових деликатеса поручити позивом на бројее телефона 0631019992 i 0669443731
Пишем и инспиришем.