Ужина за тикет – коцка као зависност

0
elektronski-rulet-klađenje
Фото: Unsplash.com

Ужина за тикет: Да ли сте знали да је све више младих који из забаве одлази у кладионице не знајући да их то може довести до болести зависности? Коцка је попут друге и алкохола – само се теже лечи.

Да ли знате која је омиљена коцка младих? Да ли знате када деца уплате први тикет?

Омиљена коцка међу младима је спортско клађење, а на другом месту је електронски рулет. Неретко први тикет деца уплате већ са седам или осам година, а у тинејџерским годинама улазе у озбиљне проблеме.

Типичан патолошки коцкар почиње да користи новац за ужину или ситни улог код старијих који желе да се забаве.Светска здравствена организација је још 1980. године дефинисала коцкање и клађење као болест поремећаја навике импулса, као обољење слично клептоманији, пироманији и другим болестима.

С циљем да укаже на штетност коцкања и кладионица, неформална група „Сигурица“, у сарадњи са Канцеларијом за омладину, спорт и физичку културу општине Прокупље организује предавање основцима и средњошколцима и уличну акцију – „Ужина за тикет“.

Предавање на тему превенције зависности од коцкања биће одржано у понедељак 16. новембра у подне у Галерији Боже Илића, док ће улична акција бити одржана 17. новембра, на Тргу топличких јунака, такође у 12 сати.

Организатори наглашавају да ће наведене активности бити одржане уз поштовање свих епидемиолошких мера.

#ШтаНамТешко волонтерску акцију „Ужина за тикет“ организује неформална група „Сигурица“ у сарадњи са Младим истраживачима Србије, Центром за грађанско деловање, Тимом 42, Empower-om и Покретом горана Војводине. Ова акција је финансирана кроз програм Млади су закон Министарства омладине и спорта Републике Србије.