БАРЕМ ДАНАС БУДИМО ЉУБАЗНИ

0
жути-балон-осмех
Фото: Pixabay.com

Доказано је да то како се ми односимо према другима директно утиче на нашу срећу. Зато, посебно данас, а зашто не бисмо и сваки наредни  дан били љубазни када нам се неко за нешто обрати или потражи неку врсту помоћи?

Светски дан љубазности се обележава двадесет две године, тачније од 1998. године, 13. новембра када је одржана Конференција о љубазности у Токију на иницијативу Светског покрета за љубазност.

Приметно је да љубазност у данашње време и није тако честа, јер су људи преоптерећени разним стварима које их окружују и није им баш пријатно када на исто питање треба да одговоре више пута… или су можда дошли на посао нервозни, нису расположени за комуникацију, боли их глава и ко зна са каквим проблемима се суочавају…
Али опет, све то не оправдава нпр. шалтерског радника да увек  не буде љубазан. Зар не?

Шта ми можемо да урадимо барем данас и дамо свој допринос овом дану?

Можемо малим знацима пажње, људима око себе да покажемо да нам је стало до њих и својом појавом и понашањем поправимо и своје и расположење других. Зато, данас помозимо комшији, колеги с посла, рођаку, захвалимо се, осмехнимо се, пошаљимо лепе поруке драгим особама, отворимо врата особама старијим од нас, дозволимо особи која је у журби или са малим дететом да преко реда заврши посао у апотеци, продавници, пошти, поклонимо чоколаду кад већ избегавамо загрљај и пољубац због тренутне ситуације која свакако утиче на све нас.

Лепо понашање према другима је пожељно свакога дана, не само данас, зато барем данас будимо љубазни према свима који нам се обрате, саслушајмо их, поклонимо им пажњу и разумевање, покажимо емпатију јер нам је она свима потребна.

Ауторка: Јелена Ђорђевић, проф. разредне наставе